onsdag 18 september 2013

Ankomsten - Shaun Tan

Ankomsten av Shaun Tan
eng. The Arrival
Goodreads

Genre: seriealbum, YA
Sidantal: 128
År: 2011

Handling
Ankomsten är en berättelse utan ord som kan utspelas i en sedan länge försvunnen tid men som är lika aktuell idag. En man lämnar sin fru och sitt barn för att söka en bättre framtid i ett okänt land på andra sidan av ett stort hav. Han kommer till en förvirrande stad med främmande vanor, märkliga djur, mystiska flytande saker och ett otydbart språk. Med bara en resväska och en handfull mynt måste utvandraren hitta ett ställe att bo på, mat att äta och något slags lönande arbete. Han får hjälp av sympatiska främlingar, var och en bärandes på sin egen outtalade historia: berättelser om kamp och överlevnad i en värld full av obegripligt våld och turbulens, men även hopp.

Bedömning & Tankar
Det måste nästan vara något fel på mig. Under hur länge som helst så har jag hört om hur fantastiskt Ankomsten är och hur alla älskar den. Jag kanske förstörde lite för mig själv genom att läsa alla sagda recensioner, det kanske gjorde att jag helt enkelt hade lite för höga förväntningar på den.

Jag blev besviken över att jag inte älskade Ankomsten på en gång, men det betyder inte att jag inte gillade den. Den är så unik och jag har aldrig läst något liknande, eller snarare sett något liknande - eftersom det inte är ett enda ord skrivet i berättelsen! Utan hela boken är berättad genom bilder, och för mig är den det första i sitt slag.

Så himla fina!! <3
Själva berättelsen är väldigt fin tycker jag. Den handlar väldigt mycket om att våga saker i livet och att hoppas på att saker förr eller senare faktiskt kommer att bli bra. Sådana där ämnen som kan vara svårt att beskriva i ord, men som passar perfekt för illustrationer.

Trots att Ankomsten inte var sådan som jag trodde, så gillade jag den väldigt mycket i slutet. Illustrationerna är väldigt vackra och budskapet bakom boken är väldigt viktigt. Jag kan tänka mig att den här typen av boken kan läsas av personer i alla åldrar, för man är aldrig för ung eller för gammal för att kolla på bilder! ^^

Jag ser verkligen fram emot att läsa fler böcker av Shaun Tan! Speciellt eftersom jag redan har Det Röda Trädet och Borttappad hemma redan!4 kommentarer:

 1. Kanske skulle man sätta sig och läsa om denna, så jäkla fin! För mig har den blivit bättre å bättre för varje omläsning :) Precis som Det röda trädet - han är så bra! Hoppas dina förväntningar inte sabbar den med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas jag med! Sätter hoppet på dem :)

   Radera
 2. Spännande! Jag hade inte hört om den här boken, men den verkar fin! :)

  SvaraRadera