lördag 21 september 2013

Borttappad - Shaun Tan

Borttappad av Shaun Tan
eng. The Lost Thing
Goodreads

Genre: bilderbok, fantasy
Sidantal: 36
År: 2012

Tack till Kabusa Böcker för recensionsexemplaret!

Handling
Shaun Tan har blivit känd över hela världen för sina surrealistiska, drömlika illustrationer som ofta berör sociala och politiska ämnen. 2011 tilldelades Tan världens största barn- och ungdomslitteraturpris, ALMA-priset.

Bortttappad fick en Oscar för bästa animerade kortfilm och handlar om en pojke som hittar en fantastisk röd varelse på en strand. Pojken bestämmer sig för att hitta ett hem till varelsen, men det är svårt i en värld där alla verkar ha viktigare saker för sig.

Bedömning & Tankar
Borttappad är den andra boken jag läser av Shaun Tan, och helt klart den jag har gillat bäst hittills! Jag älskar världen som Tan har skapat och hur annorlunda och underbara hans bilder är - helt klart en bok man inte glömmer lätt!

Själva boken är ganska kort (bara 36 sidor) men det passade berättelsen ganska bra faktiskt. Om den hade varit längre eller kortare så skulle den nog ha känts för långdragen eller att det saknades något - men enligt mig var den helt perfekt!

Världen som Tan har ritat påminner mig lite om ett modernt steampunk-samhälle - med massor av kugghjul och metallgrejer som syns nästan över allt. Det är helt otroligt vilken fantasi Tan har, det fanns hela tiden något nytt att upptäcka varje gång man vände blad och jag blev så glad över att läsa den här boken!


Att läsa om ett borttappad djur (eller vad den röda grejen egentligen är =P) är kanske inte så spännande eller originellt i sig, men Tan lyckas ändå på något vis göra berättelsen väldigt fascinerande och intressant. Den var så bra att jag satt som klistrad vid sidorna och kunde inte släppa taget förrän jag hade läst klart den - vilket bara tog omkring 15 minuter, men iallafall! ^^

Shaun Tan är en illustratör och författare som bara växer i mina ögon, och jag kommer självklart att läsa fler böcker av honom! Rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar