torsdag 27 september 2012

Den Sista Önskningen - Andrzej Sapkowski

Titel: Den Sista Önskningen
Författare: Andrzej Sapkowski
Serie: Sagan om Häxkarlen #1
Sidantal: 348
Förlag: Coltso
År: 2010

Omläsning: nej

Övriga fakta
Översättning från polska.

Handling (baksidan av boken)

Geralt från Rivia är en häxkarl, en underkunnig magiker - och en skoningslös demondödare. Mot betalning utplånar han vampyrer, drakar och alla slags väsen som härjar ute i världen. Men inte alla vanskapta varelser är onda och inte alla vackra jungfrur är goda.
När Geralt en dag befriar en luftande tackar denne med en besvärjelse, häxkarlen förälskar sig besinningslöst i den sköna trollpackan Yennefer, samtidigt som hans bäste vän, trubaduren Riddarsporre, skadas allvarligt och behöver hans hjälp...

Bedömning

Jag blev verkligen besviken på den här boken. Den hade så mycket potential, språket var bra och karaktärerna hade en bra utveckling, men upplägget var så jobbigt att läsa att jag slutade innan den var slut. 

Själva huvudberättelsen blev hela tiden avbruten av mindre berättelser så att det tog världens tid innan man kom in i själva storyn. Dessutom verkade dem inte ha någon anknytning till bokens 'nutid'. Det hade nog varit bättre om man redan från början visste att boken var indelad i  noveller, för då skulle man åtminstone förvänta sig det och inte slöa sig genom hela berättelsen innan den verkligen började. 


Bara för att boken var långsam att läsa betyder inte att den inte var intressant. Flera stycken av noveller är byggda på gamla berättelser från medeltiden - och flera stycken av dem känner man igen. Till exempel skönheter och odjuret, snövit och många fler. De var också skriva i en riktig takt som klassificerar dem som just sagor.


Bra bok och skriven med en härlig humor, men innehållet fick en att önska sig något mer. 


Favoritkaraktär: Riddarsporre 

Bästa del/scen: sagan om Prinsessan
Citat: "Iola är inget medium och ingen sinnessjuk spåkvinna. Hon är ett barn som åtnjuter gudinnans gunst. Inga fula miner, tack."


Betyg


Handlingen: 2/5

Omslaget: 2/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar