tisdag 25 september 2012

Secret Letters - Leah Scheier

Titel: Secret Letters
Författare: Leah Scheier
Serie: -
Sidantal: 336
Förlag: Hyperion
År: 2012

Omläsning: Nej


Handling (från Goodreads)

Inquisitive and observant, Dora dreams of escaping her aristocratic country life to solve mysteries alongside Sherlock Holmes. So when she learns that the legendary detective might be her biological father, Dora jumps on the opportunity to travel to London and enlist his help in solving the mystery of her cousin's ransomed love letters. But Dora arrives in London to devastating news: Sherlock Holmes is dead. Her dreams dashed, Dora is left to rely on her wits--and the assistance of an attractive yet enigmatic young detective--to save her cousin's reputation and help rescue a kidnapped heiress along the way. 

Bedömning


Efter att ha läst Själlös av Gail Carriger fick jag ett slags beroende av steampunk och victorianska böcker, så jag har letat och letar fortfarande efter böcker inom de genrerna. Men det var under en av de spaningarna som jag hittade Secret Letters, en bok som utspelar sig i London under sent 1800-tal.

Det fanns massor av anknytningar till Sherlock Holmes böckerna/filmerna, men det kändes mest som en alternativ efterhistoria för den andra filmen, Sherlock Holmes A Game of Shadows. En av anledningar till varför jag köpte boken var just att den hade ett litet Sherlock Holmes-tema, eftersom jag älskade filmerna tänkte jag att det skulle vara kul med att läsa denna.

Scheier lyckades göra ett väldigt mysterium med gåtfulla försvinnanden, familjehemligheter och detektivarbete. Dora kan mycket väl vara en yngre Sherlock Holmes fast kvinna, med alla hennes iakttagelser och påståenden. Hon är väldigt skarpögd och bryter traditionen med de idealen som fanns under den victorianska eran. Hon är inte blyg och utsättser sig för situationer som kan få hennes ryckte förstört, något som hon förrättar för det störres bästa.

Hennes kompanion Peter Cartwright är någon som är väldigt lik Dora till synsättet, men efter det bryter sig deras personligheter sig helt. De var en väldigt stor konstrast mellan dem som gjorde att det var spännande att läsa deras konversationer.

Secret Letters var en bok jag njöt av att läsa, men trots att den inte var så lång var den ibland lite långsam i handlingen. Den var väldigt bra skriven och spännande, men vid ett eller två tillfällen ville jag lägga ifrån mig den för att läsa något med mer action. Men det var i slutet då alla knutar knöts som jag absolute inte kunde lägga ifrån mig den, det var en utmaning att se vilka de skyldiga i dramat var och när man väl läst slutet verkade hela handlingen uppenbar, men under de timmar jag läste slutet var mina händer och ögon fast vid boken. 


Favoritkaraktär: Dora 

Bästa del/scen: mötet mellan Dora och Peter
Citat: "Promise me that you'll stop telling the entire world that we're in love? It is destroying my reputation."


Betyg


Handlingen: 4,5/5
Omslaget: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar