torsdag 24 maj 2018

How to Marry a Werewolf - Gail Carriger

How to Marry a Werewolf av Gail Carriger
Serie: Claw & Courtship #1
Sidantal: 196
Utgiven: 2018
Språk: Engelska
Betyg: 5/5 stjärnor!

Obs! Se upp för spoilers från tidigare utgivningar av författaren!


Det är allt fler författare som skriver vidare på sina verk, bygger ut världen och introducerar nya karaktärer samtidigt som tidigare karaktärer åldras eller inte är födda ännu. J. K. Rowling är nog den som är mest känd för detta genom bla Pottermore och Fantastic Beasts and Where to Find Them. Men Gail Carriger har också gjort det, den senaste i ledet är How to Marry a Werewolf.

Faith är en amerikanska som efter en skandal i Boston sätter synen på London och giftermål. Precis när hon har landat blir hon tvungen att gå igenom en kontroll som leds av varulven Major Channing (Channing of the Chesterfields Chaninngs). Detta blir början på deras förhållande som fortsätter att utvecklas under säsongens gång.

How to Marry a Werewolf är en novella som utspelar sig efter ett antal av Carrigers andra utgivningar. Själv rekommenderar jag att en bör ha läst Parasol Protectorate- och The Custard Protocol-serien samt Romancing the Werewolf för att hänga med i detaljerna i berättelsen och hos några karaktärer (samt undvika spoilers från dem delarna).

Novellan är skriven från både Faith och Channings PoV, vilket gör att läsaren verkligen kommer dem nära. Från tidigare har det hintats om Channings förflutna, men här ger Carriger förklaringar till vem han var som människa och hur han blev varulv. Faith är efter skandalen i Boston inte beredd på det varma bemötandet hon får i London. De avlägsna släktingar hon bor hos är vänligheten personifierad efter sin uppväxt hos sina kalla och misshandlande föräldrar.
     Jag tycker att både Channing och Faith har riktigt bra storylines i berättelsen. Det syns tydligt att de har varit med om svåra saker och jag gillar verkligen sättet som de båda kommer att accepterar/behandlar dem och till slut går vidare. Channing har för mig varit svår att tycka om tidigare, men nu när jag faktiskt får en förklaring till hans beteende. Faith gillade jag från första stund och det var fint att se henne testa sina vingar i Londons societet.

Personligen gillar jag dessa novellas som Carriger har skrivit i några år nu. Det blir som en djupdykning hos några få utvalda karaktärer under en begränsad tid som gör att jag som läsare kommer dem närmare. Än så länge har jag gillat alla de hon har publicerat, speciellt How to Marry a Werewolf. Rekommenderas varmt!


2 kommentarer:

  1. För flera år sedan läste jag två eller tre böcker i Parasollprotektoratserien (stavning?). Har för mig att jag gillade dem ganska mycket ändå, särskilt första. Nu blir jag lite sugen på att läsa om dem + fortsätta. Älskar när författare väver ut sina världar såhär!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om stavningen på serien, kan vara svårt att få till den. :P Men den är helt klart en av mina favoritserier och kan verkligen tipsa om resten av serien också (totalt 5 böcker). :)

      Radera