tisdag 16 januari 2018

Kan någon äga för många versioner av en bok?

Det finns vissa böcker som ligger lite extra varmt runt hjärtat. Böcker som familjen läste högt för en som liten, den där första boken du kom igenom själv och böcker som öppnar upp för nya genrer är bara några exempel.

City of Bones av Cassandra Clare var den första boken på engelska jag köpte själv och läste igenom. Fram tills dess hade jag läst en del på det engelska språket online (mest fanfiction) och genom det började en vilja att krypa fram - jag ville läsa och hålla i en engelsk bok.
   Jag hängde mycket på Akademibokhandeln som låg nära mitt gymnasium under den här tiden och det var alltid Clares böcker som lyste med sin närvaro på engelska hyllan för ungdomsböcker. Så det kändes helt självklart att det var City of Bones som jag skulle köpa när tiden kom.

Nu flera år senare är Cassandra Clare en av mina stora favoritförfattare och City of Bones är flera gånger omläst. Den första versionen av boken jag köpte är den vanliga paperbacken. Den andra är i hardback som jag köpte då jag ville ha en tåligare version av boken. Och den tredje, som jag nyligen införskaffade, är 10-års jubileumutgåvan.

IMG_3145

IMG_3141

Jag tror att när en bok har en speciell betydelse för en så kan du inte ha för många versioner av den. För varje gång du skaffar den på nytt, påminner du dig själv om den där första gången (eller andra, tredje, tionde, hundrade...) du läste den. Du kanske läser den nya versionen, kanske inte. Men den där boken kommer ända alltid ha en speciellt plats i ditt liv.

Hur ser ni på det här med att äga många versioner av samma bok?

4 kommentarer:

 1. Wow vad snygg 10års jubileums utgåvan är!!

  SvaraRadera
 2. Just City of Bones har jag också flera utgåvor av. :) Paperback, 10-årsjubileet och Collector's Edition med Jace's PoV på första mötet med Clary. :) Jag har faktiskt en extra av den om du är intresserad. ;)
  Självklart har jag även flera av Harry Potter and the Philosopher's Stone eftersom det kom ut så många fina utgåvor förra året. :)

  SvaraRadera
 3. Jag äger tre olika utgåvor av Harry Potter :) hade utan problem kunnat köpa en eller två andra utgåvor till men min sambo tycker jag är galen som har tre "likadana" böcker.

  SvaraRadera
 4. Har inte läst denna serie än men nån gång kommer jag det, alla verkar ju älska böckerna :)

  SvaraRadera