lördag 20 augusti 2016

Inte en paus men...

För en vecka sedan gick en familjemedlem till mig bort. Det har varit en svår tid eftersom jag saknar honom och det känns jättekonstigt hemma, det är tystare på något vis. Jag har heller ingen aning om vad som kommer hända nu, det enda jag vet är att jag ska börja skolan om lite över en vecka, fortsätta blogga och hitta tillbaka till en balans i vardagslivet. 

Men just nu har jag svårt hitta glädje i bloggandet, och jag känner att jag behöver lägga min energi på att må bättre och umgås med min familj just nu. 
   Vad jag tror så kommer jag sätta igång att blogga igen om några veckor, efter begravningen och när jag har börjat skolan och kommit tillbaka till livet igen. Jag kommer inte överge bloggen.

Fram tills dess, glad läsning! 

fredag 19 augusti 2016

The Girl at Midnight

The Girl at Midnight av Melissa Grey
Serie: The Girl at Midnight #1
Sidantal: 361
Utgiven: 2015
Språk: Engelska
Betyg: 4.5/5 stjärnor

IMG_2601

Jag köpte The Girl at Midnight under förra året när jag var i Köpenhamn. En vacker söndag på eftermiddagen gick jag in i en liten bokhandel som hade engelsk litteratur (kan inte danska) och på en hel vägg, från golv till tak, hade de engelska ya-böcker. Gissa om jag var i himmelriket! Efter en hel del tittande (varav en hel del titlar jag redan hade hemma) hittade jag denna intressanta bok. Det skulle dock dröja över ett år innan jag faktiskt skulle börja läsa den.

The Girl of Midnight handlar om Echo, om hur hon, efter att ha levt i ett bibliotek, blir omhändertagen av Avicen - en typ av varelser som lever undan människors ögon och har fjädrar på sin kropp. Avicerna kämpar i ett krig mot ett folk som har fjäll (scales) på sina kroppar. Det enda hoppet om att stoppa kriget är att hittade den legendariska Firebird. Echo och hennes allierande ger sig ut för att hitta den.

Rolig nog, jag plockade upp The Girl at Midnight när jag var inne i en drakperiod - jag ville bara läsa böcker om drakar. Gissa hur förvånad jag blev då när boken innehöll en typ av drakar! Det var tillräckligt för att jag skulle älska boken bara för den detaljen i handlingen.

Vad jag annars fastnade för med boken var den magiska känslan jag fick under läsningen. Den är på ett sätt väldigt surrealistiskt, men på ett sätt som påminner om Daughter of Smoke and Bone av Laini Taylor. Vilket jag inte hade något emot, för det är fantastiskt när en författare lyckas få den känslan i sina böcker.

Echo är en riktigt cool karaktär. Under prologen när hon introduceras och det framgår att hon bor på ett bibliotek (!!!) fångades jag direkt av hennes personlighet. Hon är smart, lurig och har den där härliga snarky (i brist på en svensk översättning) personligheten. Caius tyckte jag också riktigt mycket om. Han är helt enkelt en cool karaktär som jag vill se mer av i kommande böcker.

The Girl at Midnight är en magisk bok och en fantastiskt början på vad jag hoppas blir en riktigt bra serie. Jag ser så mycket fram emot uppföljaren att det är galet! Rekommenderas!


Det bästa med boken: karaktärerna, handlingen och konceptet.
Vad jag blev besviken på: inget!

Varför jag rekommenderar den här boken: för att den är en magisk bok och förtjänas att läsas av alla!

Andra delar i serien:
1. The Girl at Midnight
2. The Shadow Hour
3. The Savage Dawn

onsdag 17 augusti 2016

The Selection

The Selection av Kiera Cass
Serie: The Selection #1
Sidantal: 336
Utgiven: 2012
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

IMG_2211

The Selection är en sådan där bok som har cirkulerat i bokvärlden ända sedan den kom ut, och som vanligt (oftast iallafall) när det kommer till hypade böcker så... läser jag dem inte. Eller rättelse, jag är intresserad av att läsa dem men jag skjuter upp läsningen med flera år. Som här, jag läser The Selection fyra år efter alla andra!

Boken handlar om America Singer och hur hon blir utvald att vara med i The Selection, som är en typ av ceremoni för att hitta en partner till den framtida kungen/drottningen. Till en början vill hon inte alls resa, men för sin familjs skull reser hon till det kungliga palatset. Där möter hon ett liv av glamour och hon trivs inte alls, men då möter hon kronprinsen Maxon.

Jag blev faktiskt väldigt överraskad av den här boken. Det är inte svårt att förstå varför den har blivit så omtalad, och jag tillhör nu skaran som lovprisar den!

Något som förvånade mig var kastsystemet som utgör större delen av samhällsstrukturen. För de som inte vet vad ett kast är, innebär det att du föds in i ett liv där det redan är bestämt hur det kommer att se ut. Som exempel, America föddes in i ett av de lägre stående kasten i The Selection och tjänar pengar genom att göra framträdanden. Hon gjorde det redan som ung och hon kan bara byta kast genom att gifta sig (antagligen upp eller ner).
   Personligen tycker jag att kastsystemet är hemskt. Det baserad helt och håller på vilka yrkesroller dina föräldrar/förfäder har/hade och även om du vill något annat i livet än att kanske vara tjänare eller artist kan du inte - bara för att du är född i ett kast. Dock tycker jag att det är intressant att läsa om, för jag tycker att samhällsstrukturen är otroligt intressant. Det är blanda annat därför jag gillar att läsa dystopier så mycket. Oftast i dystopiska bokserier så sker det också en förändring i samhället och jag hoppas verkligen på att det kommer att hända senare i serien.

I handlingen finns det med en hel del karaktärer (speciellt de 25 tjejerna som är utvalda för The Selection) men det var lätt att hålla koll på de flesta. Fokuset ligger på America, Maxon, Aspen och den kungliga familjen. Utan tvekan gillar jag Maxon bäst, för han är så ärlig och har sitt folks bästa i tankarna. Han gör förändringar där han kan och han visar att han vill mer. Känner typ att alla förtjänar en Maxon i sina liv.

Det som hindrade mig från att ge boken fem stjärnor är på grund av alla de typiska klichéerna som dyker upp i så många ungdomsböcker. De två stora i boken är triangeldramat och den förbjudna kärleken. Ibland händer det att de klichéer faktiskt funkar, men när det blir att det är två killar som kämpar om en tjejs kärlek (samtidigt som de hatar varandra i stort sett) då kan jag bara himla med ögonen. Jag har läst om det så många gånger att det bara blir tråkigt nuförtiden.

The Selection bjuder på många intressanta karaktärerna, koncept och miljöer och jag tror verkligen på att serien kan bli riktigt bra. Rekommenderas varmt!



Det bästa med boken: konceptet.
Vad jag blev besviken på: typiska ya-klichéer.

Varför jag rekommenderar den här boken: för att den har en samhällsstruktur som går att diskutera i evigheter och har karaktärer som väcker massor av känslor.

Andra delar i serien:
1. The Selection
2. The Elite
3. The One
4. The Heir
5. The Crown

Mellanböcker:
0.4-2.6. Happily Ever After

söndag 14 augusti 2016

Länkkärlek - vecka 32

En typ av inlägg jag tänker kan vara kul för alla som läser det - för vem älskar inte lite länkar från den gångna veckan? Lite blandat med nyheter (både gamla och nya), blogginlägg, videos, artiklar och mycket mer. Självklart handlar alla länkar på något sätt om böcker!

1. Veronica Roths nya duologi ska ges ut av Modernista på svenska - under januari nästa år! Läs mer om nyheten här. Nu kan vi ju bara hoppas på Roth kommer till Sverige i samband med utgivningen!

2. 7 Reasons Why Book Lovers Make Great Friends, en lista med alla orsaker varför bookälskare är de perfekta vännerna. Läs listan här.

3. En video från booktubern abookutopia om lässlumpar.

lördag 13 augusti 2016

3 x minirec: Spirit Bound, The Nightmare Dilemma, Every Last Breath

Spirit Bound av Richelle Mead
Serie: Vampire Academy #5
Sidantal: 489
Utgiven: 2010
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

Trots att jag gillar alla böckerna i Vampire Academy-serien så är Spirit Bound den jag tycker minst om. Det beror inte på att den inte är bra, utan på grund av det är överdrivet mycket drama i den. Jag gillar drama men ibland kan det bli för mycket, speciellt när det känns som om hela handlingen centrerar kring ett drama.


Det bästa med boken: karaktärerna.
Vad jag blev besviken på: allt drama.

-----------------------------------------------------------------------------------------

The Nightmare Dilemma av Mindee Arnett
Serie: Arkwell Academy #2
Sidantal: 384
Utgiven: 2014
Språk: Engelska
Betyg: 3.5/5 stjärnor

Vad är egentligen bättre än en internatskola för magiska tonåringar och ett mord att lösa? Speciellt när huvudkaraktären i berättelsen är Dusty, en mara som livnärs sig på drömmar. Spänningen var utan tvekan på topp under handlingen.

Men mest av allt tyckte jag att The Nightmare Dilemma var en mysig bok att läsa. Jag drogs in inte i mysteriet även om jag njöt av det. En bra bok och uppföljare helt enkelt. Det kommer bli spännande att se vad den sista boken kommer att erbjuda.


Det bästa med boken: karaktärerna och mysteriet.
Vad jag blev besviken på: att jag inte drogs in mer i boken.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Every Last Breath av Jennifer L. Armentrout
Serie: The Dark Elements #3
Sidantal: 400
Utgiven: 2015
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

Utan tvekan är Every Last Breath den bästa boken i hela den här serien! Jag älskar hur spännande den är och att triangeldramat faller bort en bit in - det gjorde boken helt klart mindre dramatiskt.

Något jag tänkte på under läsningen var hur mycket Layla har utvecklats under seriens gång. Hon har redan från början varit självständig men nu känns hon mycket mer trygg i sig själv, vilket är ett stort plus.



Det bästa med boken: Roth, Layla och slutet.
Vad jag blev besviken på: ...

fredag 12 augusti 2016

Reader Problems Book Tag

Har blivit lite väl många recensioner under den senaste veckan, så jag tänkte att det var dags för en tag. Googlade lite och hitta då Readers Problems Book Tag.

1. Du har 20.000 olästa böcker i din bokhylla, hur bestämmer du vad du ska läsa?

Vilken beslutsångest! 20.000 böcker? Själva antalet böcker låter lite som en dröm för mig medan beslutet vad jag ska läsa är lite mer som en mardröm. Men jag skulle nog gå på känsla och vad som lockar mig för ögonblicket. Kanske någon bok har ett extra fint omslag eller lockande synopsis som gör att jag väljer just den boken.

2. Du är halvvägs genom en bok och du känner inte något för den. Ger du upp läsningen eller läser ut den?

Jag brukar ge upp böcker om jag inte fastnar. Men ibland om den har någonting jag har fastnat för - en karaktär, någonting i handlingen - så läser jag vidare eller återkommer till senare.

3. Slutet av året kommer med stormsteg och du har inte avslutat din läsutmaning. Försöker du läsa ikapp och hur i så fall? 

Det har varit 2 läsutmaningar (Goodreads Reading Challenge) de senaste åren som jag avslutade på årets sista dag, bara timmar innan midnatt. Då har det blivit många kortare böcker, noveller och seriealbum. Om jag tror att jag inte kommer hinna med så kan jag också sänka antalet böcker, men det gör jag bara om jag vet att jag kommer vara väldigt väldigt upptagen med annat.

4. Omslagen på böcker i en serie du älskar matchar inte, hur hanterar du det?

Med utbrott där jag kastar omkring en massa ömtåliga saker och skriker högt. Skämt åsido, självklart blir jag upprörd och jag kan klaga om det ett tag för att ventilera mina känslor. Men till slut inser jag ju att det är innehållet som räknas, egentligen.

5. Alla omkring dig hypar över en bok du inte gillar. Vem bondar du med som har liknande känslor?

Internet. Det är inte många bland mina vänner som läser samma böcker som jag och då alla mina bok-vänner finns online så är det dit jag söker mig.

Bokhylla

6. Du läser en bok offentligt och känner hur du börjar gråta. Hur hanterar du det?

Det har faktiskt hänt att jag har gråtit ute på stan för att jag har något mer känslosamt eller något som gör mig upprörd. Oftast håller jag tårarna inne men de gångerna jag har gråtit har jag bara låtit dem rinna. En gång läste jag en bok (minns inte vilken) på tunnelbanan och jag började gråta, en av mina medpassagerare frågade migdå  vad som hade hänt och jag bara bölade medan jag pekade på boken. Kan ju säga att det inte har hänt igen.

7. Uppföljaren till en bok du älskar har precis kommit ut men du har glömt vad som hände i förra boken. Läser du om boken innan du går vidare?

Ibland läser jag om böcker i serier där en uppföljare är på väg att komma ut, ibland läser jag bara vad som hände på nätet.

8. Du vill inte att någon ska låna dina böcker, hur säger du på ett trevligt sätt nej till någon som frågar?

Jag förklarar helt enkelt att jag är rädd om mina böcker och därför inte lånar ut till någon - speciellt inte då en person jag lånade några böcker till lämnade tillbaka dem med brutna ryggar!!!!

9. Du har plockat upp 5 böcker den senaste månaden men inte kommit någonvart med dem. Hur kommer du över en lässlump? 

Mitt trick med lässlumpar är att inte känna någon brådska med att börja läsa igen, för då kommer jag bara bli frustrerad. Efter det så väljer jag alltid noveller eller seriealbum pga jag då känner att trots att jag inte läser långa böcker så läser jag någonting. Som en mjukstart innan jag verkligen kommer igång med läsningen senare så läser jag böcker jag redan läst förut och älskat, även om läsningen går långsammare.
   Om det är så att jag verkligen inte är sugen på att läsa böcker så brukar jag ge upp läsningen under några dagar/veckor och kollar 24/7 på filmer och tv-serier.

10. Det är många böcker som har kommit ut och som du bara måste läsa, hur många böcker köper du?

Beror helt och hållet på vilka böcker det gäller. Om det är uppföljare till serier som jag redan har hemma brukar jag köpa dem. Samma sak gäller om det är några böcker jag speciellt ser fram emot. Men jag tror att jag köper omkring 5-6 stycken böcker vid de mest intensiva utgivningstiderna.

11. Efter du har köpt alla de där böcker du bara måste läsa, hur lång tid sitter de i din bokhylla innan du faktiskt läser dem?

Haha, den här frågan träffade verkligen mitt i prick. Jag har en dålig vana att låta mina böcker stå i mina bokhyllor under rätt så lång tid. Vissa böcker jag köpte i början av min bloggtid, ca 2012, har jag fortfarande kvar. Har som mål nu att faktiskt läsa alla dessa böcker och jag har lyckats rätt så bra än så länge. ^^

torsdag 11 augusti 2016

Minirec x 3: Fables Vol 3, Descender Vol 1, Deadly Class Vol 1

Fables Vol 3: Storybook Love av Bill Willingham m.fl.
Serie: Fables #3
Sidantal: 190
Utgiven: 2004
Språk: Engelska
Betyg: 2.5/5 stjärnor

När det kommer till Fables-serien så tror jag att det är mycket som kommer växa med tiden - jag behöver helt enkelt bara läsa så långt för att se det. Men efter bara tredje volymen är jag lite tveksam till om jag vill fortsätta eller inte.

Det är mycket som är på gång (vilket jag gillar) och det sker några riktigt intressanta tvister i den här volymen (som jag också gillar) men jag har så svårt för tecknarstilen! För mig är tecknarstilen en stor avgörande faktor om jag gillar ett seriealbum eller inte, och när jag inte gillar den så har jag svårt att hålla intresset för läsningen vid liv. Men samtidigt så tycker jag att berättelsen i Fables är riktigt, riktigt intressant... så jag kommer nog fortsätta med åtminstone några volymer till bara för att se vad som händer.


Det bästa med boken: handlingen och tvisterna.
Vad jag blev besviken på: tecknarstilen.

----------------------------------------------------------------------------------------

Descender Vol 1: Tin Stars av Jeff Lemire, Dustin Nguyen
Serie: Descender #1
Sidantal: 160
Utgiven: 2015
Språk: Engelska
Betyg: 3.5/5 stjärnor

Descender var ett av de seriealbumen jag läste för min comic-bokcirkel och jag kunde inte ha blivit gladare för det! Handlingen centrerar runt roboten TIM-21 som vaknar upp i en värld där robotar har blivit olagliga. Prisjägare är efter TIM-21 - hur ska han klara sig?

Det här seriealbumet är så fiiint! Underbara bilder och en bra berättelse som jag hoppas kommer utforskas mer om i uppföljare.


Det bästa med boken: handlingen och illustrationerna.
Vad jag blev besviken på: att handlingen på ett sätt var rätt så begränsad, ville ju veta mer...

----------------------------------------------------------------------------------------

Deadly Class Vol 1: Reagan Youth av Rick Remender m.fl.
Serie: Deadly Class #1
Sidantal: 160
Utgiven: 2014
Språk: Engelska
Betyg: 3/5 stjärnor

Det som fångade mitt öga med Deadly Class var omslaget - jag tycker det är så himla häftigt! Sedan läste jag bokens synposis och blev riktigt intresserad. Seriealbumet handlar om en skola för världens skurkar - eller deras barn vill säga. 

Jag fastnade utan tvekan för själva konceptet och världen, men är lite förvirrad av detaljerna i handlingen. Hoppas på att jag kommer få svar på mina frågor i nästa volym, för jag kommer definitivt fortsätta med den här serien! 


Det bästa med boken: konceptet och handlingen. 
Vad jag blev besviken på: ...

onsdag 10 augusti 2016

The Hidden Oracle

The Hidden Oracle av Rick Riordan
Serie: The Trials of Apollo #1
Sidantal: 376
Utgiven: 2016
Språk: Engelska
Betyg: 4.5/5 stjärnor

IMG_2590

Ibland tror jag på att författare faktiskt hör sina läsares önskningar. Mina var att Rick Riordan skulle fortsätta skriva om Percy Jackson-världen och gärna från en av mina favoritkaraktärers PoV. De önskningarna har nu gått i uppfyllelse.

The Hidden Oracle handlar om Apollo och hur han förlorar sina gudomliga krafter. Han faller ner till jorden (bokstavligen) och stöter på problem med en gång. Men större problem väntar Apollo och alla de andra halvbloden på Camp Half-Blood.

Först ut, det bästa med den här boken är utan tvekan Apollo själv. Ni som har läst om honom i Percy Jackson-serien (speciellt i The Titan's Curse) vet att han är lite speciell och har ett ego stort som solen (pun intended), och de karaktärsdragen finns även nu - trots att han inte är en gud längre. Stundvis tvivlar han på sig själv eftersom hans krafter är borta, men jag tycker det bara göra honom mer trovärdigare som karaktär. Alla tvivlar på sig själv under perioder, och att då inte kunna göra samma saker som tidigare känns realistiskt. Typ som att tankens kraft kan påverka våra förmågor att utföra uppgifter, så ifall du tvivlar på dig själv har du svårare att göra saker. Låter det begripligt? ^^

En annan sak jag fastnade för riktigt mycket var att i stort sett hela boken utspelades på Camp Half-Blood. Det är en sådan mysigt miljö och det är kul att se mer av det. I normala fall brukar det vara så att typ varje bok av Riordan börjar med att huvudkaraktärerna är på ett läger (eller kommer dit) för att sedan åka ut på ett uppdrag. Nu fick jag en annan bild av lägret och jag gillade verkligen det.

Det är löjligt hur mycket jag skrattade under läsningen av The Hidden Oracle! Jag älskade Apollos berättarröst och hur många komiska situationer som var resultatet av hans uppfattningar av världen och hur världen egentligen är.

The Hidden Oracle är en av mina favoritböcker för i år och jag kan bara hoppas på att nästa bok i serien kommer vara minst lika bra!


Det bästa med boken: APOLLO!
Vad jag blev besviken på: ...

Varför jag rekommenderar den här boken: för att det här är nog en av årets roligaste böcker!

Andra delar i serien:
1. The Hidden Oracle
2. The Dark Prophecy
3. Untitled
4. Untitled
5. Untitled

tisdag 9 augusti 2016

A Mad Zombie Party

A Mad Zombie Party av Gena Showalter
Serie: The White Rabbit Chronicles #4
Sidantal: 448
Utgiven: 2015
Språk: Engelska
Betyg: 3/5 stjärnor

Obs! Se upp för spoilers från tidigare delar i serien! 

IMG_2448

Det är lite speciellt när författare kommer med nyheter om en uppföljare till serier jag redan har avslutat. Oftast blir jag glad eftersom det innebär en chans att få återse karaktärer jag har följt länge - A Mad Zombie Party är en sådan bok.

Efter striderna och förlusterna i The Queen of Zombie Hearts har Frosty blivit förkrossad då hans flickvän Kat blev dödad. Han undviker sina vänner och spenderar sin tid mest med att jaga zombier och dricka. Men då dyker Kat upp igen, som en ande. Hon vill att Frosty ska slå sig ihop med Camilla för att slåss mot deras fiender - något som Frosty är helt emot.

Det finns många saker jag både gillar och ogillar med den här boken. Något som jag tycker om är att få en inblick i Frosty och Camillas synvinklar samt verkligen få ett avslut på serier. Spänningen är också riktigt bra i boken.

En sak jag hade väldiga problem att ta in var att i början av boken så ligger Frosty med en massa tjejer och dricker. Vilket jag tycker inte är sådär jätte sannolikt. Frosty är ju bara 17 år (enligt seriens hemsida iaf, kanske något år äldre nu i fjärde boken) och då känns det inte realistiskt. Det påminner mer om Showalters äldre karaktärer i hennes vuxen-serier som jag också har läst.

Camilla tyckte jag var en riktigt cool karaktär. Hon har varit med i de tidigare böcker och haft avgörande roller, men det här är första gången jag riktigt lär känna henne. Jag gillar hur omtänksam och smart hon egentligen är och att det syns så tydligt i handlingen.

Allt som allt gillade jag A Mad Zombie Party men jag hade samtidigt vissa problem med sannolikheten när det gäller vissa karaktärer. Men den är fortfarande en tillfredsställande avslutning på serien.


Det bästa med boken: spänningen och slutet.
Vad jag blev besviken på: Frostys karkatär

Andra delar i serien:
1. Alice in Zombieland
2. Through the Zombie Glass
3. The Queen of Zombie Hearts
4. A Mad Zombie Party

Mellanböcker:
4.1. Kat in Zombieland

måndag 8 augusti 2016

Minirec x 2: Leonora och glasplaneten, Alice's Adventures in Wonderland

Leonora och glasplaneten av Helen Johansson
Illustratör: Jonathan Iversen-Ejve
Serie: Leonora #1
Sidantal: 111
Utgiven: 2015
Språk: Svenska
Betyg: 3/5 stjärnor

Leonora och glasplaneten är berättelsen om Leonora som kommer från planeten Junoo. En dag kan hon inte motstå frestelsen att provköra sin rymdfarkost, men det går inte riktigt som Leonora har planerat och hon kraschlandar på Glasplaneten.

Det här är en lättläst bok som jag läste ut på bara några timmar. Jag gillar Leonora som karaktär - hon är alldeles för härlig med sina upptåg och idéer. Tillsammans med hjälparen Bobo (som är otroligt söt!) hamnar hon i alla möjliga situationer.

Illustrationerna står Iversen-Ejve för och de fyller sidorna här och där. Jag gillar att han har gjort bilderna till både framsidan och insidan av boken. De passar perfekt till boken.


Det bästa med boken: Leonora och illustrationerna.
Vad jag blev besviken på: ...

-----------------------------------------------------------------------------

Alice's Adventures in Wonderland av Lewis Carroll
Illustratör: Camille Rose Garcia
Sidantal: 160
Utgiven: 2010
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

Jag har nämnt det förut i mina recensioner av Garcias andra böcker, att jag har något av en skräckblandat förtjusning till hennes böcker. Eller rättelse hennes bilder, eftersom texterna är klassiker. Men bilderna ger ändå böckerna en annan känsla tycker jag. Speciellt i det här fallet då jag har läst Alice's Adventures in Wonderland förut - fast i vanligt bokformat - och då tyckte jag att den var mysig och rolig att läsa. Nu blev den helt plötsligt skäck/thriller liknande.

Handlingsmässigt tycker jag om berättelsen om Alice. Den är underhållande och väldigt konstigt (lite för konstig ibland...) och den är utan tvekan en klassiker jag kan tänka mig att läsa om och om igen.


Det bästa med boken: handlingen och illustrationerna.
Vad jag blev besviken på: ...

söndag 7 augusti 2016

Länkkärlek - vecka 31

En typ av inlägg jag tänker kan vara kul för alla som läser det - för vem älskar inte lite länkar från den gångna veckan? Lite blandat med nyheter (både gamla och nya), blogginlägg, videos, artiklar och mycket mer. Självklart handlar alla länkar på något sätt om böcker!

1. Omslaget till seriealbumet Wires and Nerve av Marissa Meyer har precis släppts. Seriealbumet fungerar som en uppföljare till Winter, den fjärde boken i The Lunar Chronicles och kommer ut den 31 jan 2017. Ni kan läsa mer om handlingen här samt läsa ett utdrag här.

2. Hittade en artikel som heter: Bokläsare lever längre enligt ny studie. Intressant artikel och utan tvekan en uppmuntran för mig att fortsätta läsa live ut, men hade varit intressant att få något svar eller en teori om varför just läsning har så stor effekt på livslängen (utöver delen att du lever längre). Ni kan läsa artikeln här. 

lördag 6 augusti 2016

Det lånade mörkrets riddare

Det lånade mörkrets riddare av Dave Rudden (eng. Knights of the Borrowed Dark)
Sidantal: 273
Utgiven: 2016
Språk: Svenska
Betyg: 4/5 stjärnor

IMG_2600

Här har vi en bok som överraskade mig på ett trevligt sätt. Jag hade aldrig hört talas om den innan Modernista skicka ett ex till mig och den damp ner i min brevlåda. Efter en snabb läsning av synopsis på baksidan av boken tyckte jag att den lät intressant, och gissa om den var det!

Det lånade mörkrets riddare handlar om Denizen Hardwick som är föräldralös och bor på barnhemmet Crosscaper. En natt kommer det en man som berättar att han ska föra Denizen till hans faster, men på vägen dit blir de överfallna av ett monster. Denizen får då reda på sanningen om sin familj - att de är riddare som kämpar mot monster från skuggorna.

Vad jag fastade för när det kommer till boken är Denizens karaktär, konceptet och hur skrämmande handlingen kunde vara ibland, till och med chockerande. Boken riktar sig enligt Goodreads till Middle Grade, vilket är den engelska motsvarigheten till ungefär 9-12 år, och jag tror att många i den åldern (och äldre också) skulle verkligen uppskatta den. Det börjar kännas som om många böcker för yngre nuförtiden innehåller många läskiga teman - och då passar Det lånade mörkrets riddare perfekt!

Denizen som karaktär tyckte jag var helt okej. Han var en sympatiskt karaktär och jag gillade honom. Men den karaktärer jag fastnade riktigt mycket för var Simon. Simon som blev kvar på barnhemmet efter att Denizen hade åkt iväg och höll sig undan medan monster invaderade. Modiga Simon!

Jag är osäker på om Det lånade mörkrets riddare är en ensamstående bok eller början på en serie. Hittills har jag inte läst eller hört något om en fortsättning, men på Goodreads står det att det ska vara början på en serie - eller iallafall enligt vissa versioner där. Undrar lite om boken ens behöver en uppföljare, för jag tycker den står bra på egna ben. Den hade ett stark slut och även om jag gärna skulle vilja se mer av världen så kändes slutet rätt så.. avslutande.


Det bästa med boken: karaktärerna, handlingen och slutet.
Vad jag blev besviken på: ...

Varför jag rekommenderar den här boken: för att den är spännande och är perfekt för alla åldrar.

Tack till Modernista för pressutskicket!

fredag 5 augusti 2016

Drakarna

Drakarna av Julie Kagawa (eng. Talon)
Serie: Sagan om Talon #1
Sidantal: 409
Utgiven: 2016
Språk: Svenska
Betyg: 4/5 stjärnor

IMG_2607

Julie Kagawa har varit en av mina favoritförfattare under många år, ändå sedan jag plockade upp The Iron King omkring fem år sedan. Drakarna är början på den fjärde serien jag läser av henne, och av självklara själ så hade jag rätt så höga förväntningar på den - och jag blev inte besviken!

Boken handlar om i stort om ett krig mellan drakarna och St Görans Orden. Handlingen följer de unga drakarna Ember och Dante, som är tvillingar/syskon och som efter 16 års utbildning äntligen får känna frihet för första gången. De får komma till kusten i Kalifornien men trots det så känner de ändå av klorna av Talon (drak-organisationen som har tagit hand om deras utbildning och uppväxt). De tränar för sina framtida roller inom Talon men allt Ember vill är att kunna känna sin frihet - men vilket pris är hon beredd att betala för den?
   Egentligen är handlingen lite mer komplex än så, men det är rätt så svårt att vara kortfattad om den. För samtidigt som boken handlar om Ember och Dante, så handlar den också om kriget mellan St Göran och Talon, hur båda fungerar som organisationer och hur soldaterna från båda lever, orättvisor, känslor och mycket mer. Men det är iallafall lite kort om det...

Det jag märkte ganska fort med Drakarna var hur bra uppbyggt världen var och hur många detaljer Kagawa har med i handlingen. Jag tycker ju alltid att när det kommer till helt påhittade (tänk A Game of Thrones) eller alternativa världar (som vår fast annorlunda) så är det alltid mängden av detaljer som gör skillnaden. Desto mer detaljer, desto mer trovärdigare. Det är därför jag verkligen föll för världen som Kagawa har byggt upp. Så många detaljer kring historia, konflikter, levnadssätt och fantasi.

När det kommer till karaktärerna och vissa händelser upptäckte jag att det fanns vissa klichéer som finns i rätt så många ungdomsböcker nuförtiden (inkl. Kagawas tidigare böcker). Men även när de klichéerna är med, så är berättelsen och karaktärerna bra skrivna så jag uppskattade verkligen läsningen även om jag ibland kunde himla med ögonen åt vissa grejer.

Mina favoritkaraktärer står mellan Ember, Garret och Riley. Jag gillar alla tre av olika orsaker, även om de alla har en kämparglöd jag gillar hos många karaktärer. Men en sak jag fastnade mycket för var dynamiken mellan dem. Ember och Riley är drakar medan Garret är en soldat från St Göran men trots det utvecklats dem mycket under bokens gång och det är det jag gillar så mycket. Den där utvecklingen är fantastiskt!

Drakarna är början på vad jag hoppas kommer bli en fantastiskt serie. Det händer mycket i handlingen och karaktärerna utvecklas hela tiden. Som första bok i en serie kunde jag inte ha önskat mer.


Det bästa med boken: handlingen och karaktärerna.
Vad jag blev besviken på: klichéer.

Varför jag rekommenderar den här boken: för att Kagawa vet hur en skriver en riktigt spännande bok och för att tvisten med drakar är väldigt intressant.

Andra delar i serien:
1. Talon (sv. Drakarna)
2, Rogue
3. Soldier
4. Legion
5. Untitled

Tack till Harper Collins Nordic för recensionsexemplaret! 

torsdag 4 augusti 2016

Minirec x 3: Frostbite, Shadow Kiss & Blood Promise

Obs! Se upp för spoilers från tidigare böcker i serien!

Frostbite av Richelle Mead
Serie: Vampire Academy #2
Sidantal: 327
Utgiven: 2008
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

Serien om damphiren Rose forsätter med att det sker allt fler strigoi-attacker. Som en försiktighetsåtgärd ordnar St Vladimir skolan en resa till en skidort där alla elever kan vara säkra under julen. Men allt är lika säkert som det verkar.

När det kommer till böckerna i Vampire Academy så är Frostbite en av de mer sorgliga tycker jag. Men den är också en av mina favoriter då det händer mycket som ger många eftereffekter och karaktärsutvecklingar. Ett stort plus är också att det är här som Adrian introduceras!


Det bästa med boken: karaktärerna och utvecklingen.
Vad jag blev besviken på: ...

-----------------------------------------------------------------------------------

Shadow Kiss av Richelle Mead
Serie: Vampire Academy #3
Sidantal: 443
Utgiven: 2008
Språk: Engelska
Betyg: 5/5 stjärnor

Det är lite speciellt med att läsa om sina favoritböcker, eftersom det finns så mycket nostalgi över läsningen. Shadow Kiss var min favoritbok när jag läste serien första gången (ca 2011?) och även om det har gått en hel del år sedan dess så faller jag ändå för samma delar i berättelsen som jag föll för första gången.

Shadow Kiss skiljer sig inte underhållsmässigt från de andra böckerna i serien, men det som står ut i mitt tyckte är handlingen och slutet. Mead spelar mycket på känslor och det är svårt att släppa boken eftersom jag hela tiden vill läsa vidare.


Det bästa med boken: slutet!
Vad jag blev besviken på: ...

-----------------------------------------------------------------------------------

Blood Promise av Richelle Mead
Serie: Vampire Academy #4
Sidantal: 503
Utgiven: 2009
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

Blood Promise utspelar sig bara en kort tid efter slutstriden i Shadow Kiss. Rose återhämtar sig och befinner sig nu i Ryssland, på jakt efter sin hämnd för Dimitri Belikov. 

Jag kände att första halvan av boken var relativt långsam. Nya karaktärer introducerades och Rose var rätt så låg. Den andra halvan däremot - riktigt bra! Spänningen steg och det började hända saker. Rose "vaknade upp" och den slutade riktigt bra.


Det bästa med boken: andra hälften.
Vad jag blev besviken på: hur långsam den var i början.

onsdag 3 augusti 2016

Om jag var din tjej

Om jag var din tjej av Merdith Russo (eng. If I WasYour Girl)
Sidantal: 280
Utgiven: 2016
Språk: Svenska
Betyg: 4/5 stjärnor


En sak som gör att jag älskar att läsa böcker, det är att få nya perspektiv och kunskaper. Om jag var din tjej är den första boken jag läst om en transsexuell person och hur det kan vara att växa som som ung transsexuell.

Om jag var din tjej handlar om Amanda och hur hon efter ett liv av mobbing och misshandel får börja om och äntligen få leva sitt liv som sig själv. Hon flyttar till sin pappa och börjar på om på nytt med en ny skola där hon är en främling för alla. Amanda skaffar nya vänner och faller även för Grant. Men Amanda känner att hon allt mer vill dela sin bakgrund, men vågar hon?

Något som jag tycker ger boken lite extra tyngd är att författaren, Meredith Russo, är en transsexuell person själv. Hon skriver i sitt efterord att hon har gjort Amandas resa "snabbare" eftersom fokuset ligger på Amandas liv som just Amanda och inte som Andrew. Det finns en del tillbakablickar till tiden innan hennes könskorrigering och de är nog bland de mest intressanta delarna i boken - just för att det är en sådan skillnad mellan Andrews och Amandas berättarröster. Det visar vilken lång resa hon egentligen har gjort.

Amanda som karaktär är väldigt verklighetstrogen, speciellt med tanke på allt hon har varit med om och hur det har påverkat henne som person. Jag uppfattade henne i början av handling väldigt trevande och försiktigt, men ju mer säkrare hon kände sig med sina nya kompisar och miljön så märktes det hur hon slappnade av. Den delen tycker jag Russo har lyckats väldigt bra med att skildra.

Det här är nog en av de viktigaste böckerna jag har läst på väldigt länge, samt en av de viktigaste recensionerna jag har skrivit. För jag tycker det är viktig att alla olika röster som finns i världen ska ha en chans att få höras och Om jag var din tjej lyckas med det.


Det bästa med boken: berättelsen och perspektivet.
Vad jag blev besviken på: ...

Varför jag rekommenderar den här boken: för att Om jag var din tjej nog är en av de viktigaste böckerna jag har läst i år och jag tror många skulle uppskatta den.


Tack till Lavendel Lit för recensionsexemplaret! 

tisdag 2 augusti 2016

Augusti TBR

Från tidigare erfarenheter vet jag att mina TBR för varje månad har varit lite sådär. Ofta blir det så att jag läser helt andra böcker än de jag har på listan, men jag tänker ändå ge det några försök till. Den här gången är antalet böcker jag har valt ut fyra stycken och jag märkte, när jag tog bilden nedan, att jag har valt ett blått-vitt tema.

IMG_2651

De böcker jag har valt ut för augusti är:
- Queen of Shadows av Sarah J. Maas
- Charmed Venegeance av Susanne Lazear
- Another Day av David Levithan
- Shadow Scale av Rachel Hartman

Alla är fortsättningar i serier och jag ser så mycket fram emot att få läsa dem alla. Den jag nog verkligen vill läsa snarast är Queen of Shadows. Har varit borta alldeles för länge från den världen och jag saknar den något förskräckligt!

Har ni några läsplaner för augusti?

måndag 1 augusti 2016

Månadsrapport Juli -16

Den här månaden har jag varit fullt upptagen med praktik och att blogga, läsa och umgås med vänner. Jag fick även beskedet att jag kommit in på min utbildning för hösten! Whohoo! Känns verkligen som om livet rullar på. Det är också rätt så härligt med några veckors semester just nu, det gör att jag kan fokusera mer på läsningen och bloggandet - vilket jag har missat! Jag är också otroligt nöjd med månadens läsning!

IMG_2637

MÅNADENS STATISTIK
Antal sidor: 5148
Lästa seriealbum/bilderböcker/noveller/manga: 5
Lästa böcker: 14
Omläsningar: -

Goodreads Reading Challenge: 117/130

Påbörjade serier: 2
Avslutade serier: 2
  1. The Duff av Kody Keplinger
  2. All In av Jennifer Lynn Barnes
  3. Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka av Andrea de la Barre de Nanteuil, Lovisa Burfitt (bilderbok)
  4. The Beauty Vol 1 av Jeremy Haun, Jason A. Hurley (seriealbum)
  5. The Nightmare Dilemma av Mindee Arnett
  6. Lola and the Boy Next Door av Stephanie Perkins
  7. Chew Vol 1: Taster's Choice av John Layman m.fl. (seriealbum)
  8. Grimmen av Åsa Larsson, Ingela Korsell, Henrik Jonsson
  9. Alive av Scott Sigler
  10. Lady Renegades av Rachel Hawkins 
  11. Gotham Academy av Becky Cloonan m.fl. (seriealbum)
  12. Saga Vol 6 av Brian K. Vaughan, Fiona Staples (seriealbum)
  13. Shadows in the Silence av Courtney Allison Moulton 
  14. Wink Poppy Midnight av April Genevieve Tucholke
  15. Rain av Amanda Sun
  16. The Ghost and the Goth av Stacey Kade
  17. The Copper Gauntlet av Holly Black, Cassandra Clare
  18. Crimson Frost av Jennifer Estep
  19. Yellow Brick War av Danielle Paige

(Jag kommer att länka alla recensioner varefter jag skriver dem, ifall ni undrar varför vissa har länkar och andra inte.)
--------------------------------------------------------------------------------

BÄSTA
The Duff av Kody Keplinger // Lola and the Boy Next Door av Stephanie Perkins
Två contemporary är månadens bästa böcker. Min första bok av Keplinger och jag känner bara ett stort behov av att läsa hennes andra böcker nu! Samma sak med Perkins. Kan inte fatta att jag inte har läst fler böcker av henne än.

FAVORIT
Saga Vol 6 av Brian K. Vaughan, Fiona Staples
Tre ord: läs denna serie.

BESVIKELSE
-

FINASTE OMSLAG
Utan minsta tvekan är denna bland de snyggaste böckerna jag äger.



--------------------------------------------------------------------------------

PLANER FÖR NÄSTA MÅNAD

Semester, praktik, skola - ungefär så kommer augusti se ut för mig. Sedan fyller jag också år den 26:e, vilket jag kommer fira på något sätt. Har inget planerat ännu men en liten present (aka bokbeställning) kommer det nog att bli. ^^

Kommer fortsätta jobba med att skriva klart alla recension jag har på lager. Än så länge går det rätt så bra.

Hur har läsningen gått för er i juli?