tisdag 28 augusti 2012

Den Vita Katten - Holly Black


Titel: Den vita katten (eng. The White Cat)
Författare: Holly Black
Serie: Berörarna #1 (eng. Cruse Workers)
Sidantal: 282
Förlag: B Wahlströms
År: 2011

Handling (från B Wahlströms)
Tänk om dina drömmar plötsligt kändes mer verkliga än dina minnen?
Cassel Sharpe kommer från en släkt som i århundraden kunnat manipulera känslor, minnen, lycka och död – de är berörare. Beröring är olagligt, vilket gör dem alla till brottslingar. Men Cassel, som är den yngste sonen till en känsloberörare, har inte den förmågan. Hans mörka hemlighet är av en annan sort – för tre år sedan dödade han sin bästa vän Lila.

Cassel har sedan dess omsorgsfullt upprätthållit en så gott som normal identitet, eftersom allt han vill är att förtränga de oerhörda skuldkänslor han bär på. Han försöker också undvika sin familj, som han vet samarbetar med maffian. Men när hans skrämmande mardrömmar om en vit katt sammanfaller med hans två bröders hotfulla beteende, så känner han instinktivt att något är mycket fel, och fasaden rämnar. Bit för bit börjar Cassel pussla ihop trassliga minnesfragment, och med det uppdagas en konspiration långt mer komplicerad och farlig än han kunnat ana.

Bedömning
Jag har aldrig tidigare läst någon bok av Holly Black, men jag vet att hon har varit med och skrivit Spiderwick-böckerna. Men Den Vita Katten var verkligen något för sig, har aldrig tidigare läst en bok som har fått mig att tänka så mycket på samhället och hur folk kan använda sig av lögner och bedrägeri för att klara sig i livet. 

Men nu undrar jag dock om det var ett misstag att läsa den på svenska. Det tog verkligen en stor del av boken för att komma in i skrivsättet och alla namnen, och eftersom den inte precis är jättetjock så tog det stor del av berättelsen.

Cassel Sharpe var en oförglömlig karaktär, om än något komplicerad. Som den enda i sin familj som inte är född berörare, står Cassel utanför och måste lita på sin egen förmåga att klara sig. Han får redan mycket ung lära sig att stjäla, ljuga och bedra andra - hur ofta är huvudkaraktären en sådan person? inte speciellt ofta! Vilket gjorde det ännu mer spännande att läsa.

Världen som Black har byggt upp är väldigt trovärdig enligt mig, oftast brukar jag bara få känslan av att en författare försöker skapa en värld som passar för deras bok och berättelse. Men med Black var det helt annorlunda, hon har skapat en intressant värld där berörarna och vanliga människor lever i samma samhälle, men det finns en spänning mellan dem och tillit är något som knappt existerar. Det finns historia med berörarna, grupper för att stötta deras sak i samhället - ja, som sagt det påminner väldigt mycket om en ordinär värld som är verklighetsbaserad.

Jag kommer nog inte att köpa någon av böckerna i serien, men jag kommer att låna nästa bok från biblioteket (på engelska!) så får man se vad jag tycker om den.

Favoritkaraktär: Cassels morfar
Bästa del: Slutet
Citat:  Lika smart som djälvulen och dubbelt så vacker.

Betyg

Handling 3,5/5
Omslag 5/5

Andra böcker i serien:
1. Den Vita Katten
2. Den Röda Handsken
3. Black Heart (ej ännu svensk översättning)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar