måndag 31 december 2018

TOPP 12 FRÅN 2018

Det är knappt två dagar kvar av 2018 och det är dags att börja avsluta året här på bloggen.

2018 har varit ett riktigt spännande år för mig. Jag har snart pluggat klart de två första kurserna inom litteraturvetenskap (terminen slutar i mitten av januari, så får se vad som händer med littvet II), besökte Bokmässan för tredje gången, jag har skaffat några piercingar som jag har tänkt att ta i flera år, klippt av året och klarade av mitt mål att läsa över 150 böcker!!

Totalt har jag under året läst 151 böcker. En del har varit för mina litteraturkurser och de har verkligen varierat med vad jag tycker om den. Vissa har jag kastat i väggen för att de går emot så totalt av mina värderingar och vissa har jag hyllat till skyarna. Jag började under året att läsa fler nonfictionböcker, vilket jag vill fortsätta med till nästa år.

När det kommer till de bästa böckerna jag har läst i år märker jag en hel del historiskt, fantasy och böcker som kan räknas som "diverse". (Vet inte riktigt vad den svenska översättningen är ^^) Presenterar de här nedanför utan någon direkt ordning. De är helt enkelt bra allihopa!

14741251

Strimmor av hopp av Ruta Sepetys
Har du hört talas om tvångsförflyttningarna Sovjet gjorde i Litauen? Det är inte direkt något som står i historieböckerna, men en släkting till Sepetys var en av de personerna som fick erfara det. Det blev början på Strimmor av hopp som följer Lina som tvingas från sitt hem och en resa till de isiga stränderna i norra dåvarande Sovjetunionen. Det som bland annat gör den här boken så fantastiskt är att den berättar om något som historia inte gör. Sepetys gör det på ett både upplysande och dramaturgiskt sätt, vilket talar om hennes skicklighet som författare.


19542841

More Happy Than Not av Adam Silvera
Silvera är en ny författtare för mig i år, men klättrade upp på min lista över favorit författare med en enda bok. More Happy Than Not följer Aaron som efter sin fars död försöker hitta lycka. Han har sin flickvän men det är hans nya vän Thomas som han verkligen öppnar upp sig för. Till slut börjar han få känslor för Thomas och det blir början om sanning bakom hans fars död. Det som Silvera lyckas så bra med är att leka med läsarens känslor. Det här är ingen gullig contemporary som jag från början förväntade mig och Silvera gjorde mig allt mer desperat ju närmare slutet jag kom.


25494343

Lady Midnight av Cassandra Clare
Ovanligt nog har jag i år bara läst en bok av Clare men det var verkligen en bra bok! Lady Midnight utspelar sig efter City of Heavenly Fire och handlar om Emma, Jules och de andra vid Los Angeles Institutet efter kriget mot Sebastian. Ingen i den här boken mår direkt bra, vilket nog är en anledning till att jag gillar den så mycket. Eller snarare hur karaktärer tar hand om sina problem. Det är en hel del hemligheter, konflikter och lösningar som inte är lätta att hantera.


25774814

Goodnight Mister Tom av Michelle Magorian
Efter att jag hade läst ut Goodnight Mister Tom visste jag att den här typen av berättelser är bland det bästa jag vet. Inte Andra världskriget (även om de också är bra) utan det här med relationer som får stå i centrum och som driver handlingen fram. Tom och Willie är ett udda par men väldigt sympatiska. Willie kommer från krigsdrabbade London för att bo hos äldre Tom, som många andra barn. Deras relation utvecklas och från att byns griniga gubbe blir Tom gladare med Willie omkring sig.


28145767

Strange the Dreamer av Laini Taylor
Jag blir förvånad över Laini Taylors böcker varje gång jag läser någon av dem. Hur kommer någon på en sådan berättelse? De är riktiga hopkok och jag vet aldrig vart handlingen kommer att gå. Med Strange the Dreamer följer vi Lazlo som är besatt med den försvunna staden Weep. En dag kommer en grupp krigare från staden och Lazlo följer med dem dit. Förutom den spännande handlingen går det inte att komma undan Taylors språk. Liksom: 

"And that's how you go on. You lay laughter over the dark parts. The more dark parts, the more you have to laugh. With defiance, with abandon, with hysteria, any way you can." 


40106756

Framgångsboken av Alexander Pärleros
Intressant nog är detta nog den första, mer renodlade, självutvecklingsbok jag har läst. Pärleros presenterar 20 nycklar för läsaren att hitta sin egen framgång och hur hen kan nå den. Det jag främst gillar med Framgångsboken är hur pedagogisk den är. Förutom de 20 nycklarna ger Pärleros tips på olika sätt att tänka för att nå framgång och lite självrannsakan. Jag kommer utan tvekan att läsa om den under det kommande året.


40358515

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren, illustrerad av Jesper Waldersten
2018 var året med Astrid Lindgren för mig. Jag har läst flera böcker av henne men Bröderna Lejonhjärta är nog den som har stått ut mest. Det blev även den nya versionen med illustrationer av Waldersten som jag läste, och det samarbetet är fenomenalt. Boken är på sitt sätt både sorglig och upplyftande och med illustrationerna blev läsningen inlevelsefull. 


40309051

A Very Large Expanse of Sea av Tahereh Mafi
Detta var även ett år för Mafi varav min favorit utan tvekan är A Very Large Expanse of Sea. Den här boken är delvis självbiografisk då den baserar på Mafis upplevelser i USA efter 9/11. I boken följer läsaren Shirin som börjar på en ny high school och varje dag blir utsatt för rasism och mobbning. En dag möter hon Ocean James som inte behandlar henne som en vanlig människa, men ett förhållande mellan dem skulle inte fungera. 


34506912

The Prince and the Dressmaker av Jen Wang
Crossdressing är något jag har läst om förut, speciellt tjejer som klär ut sig till killar för att lättare göra vad de vill göra, men det här är nog första gången jag har läst om en kille som älskar att klä sig i så.otroligt.fina. klänningar. Wangs senaste serieroman handlar nämligen om en prins som ber en skräddare sy klänningar åt honom och deras vänskap utvecklas från det. Illustrationerna är som vanligt riktigt färgrika och ger berättelsen en fantasikänsla, samtidigt som kärnan i berättelsen är väldigt verklighetstrogen.


33837078

Saker ingen ser av Anna Ahlund
Efter flera år av att vänner har tjatat på mig att läsa Anna Ahlund så gjorde jag det. Båda två dessutom! Saker ingen ser utspelar sig under ett år och följer ett kompisgäng som vacklar sig fram i livet, vänskap och förhållanden. Jag älskade att följa det här gänget och vill gärna läsa mer av Ahlund när hennes nya bok kommer.


31563982

Whichwood av Tahereh Mafi
Som att jag skulle kunna skriva den här listan utan mer än en bok av Tahereh Mafi? Nope. Den andra boken som jag fastnade för är Whichwood. Den är en uppföljare till Furthermore men har en annan huvudkaraktär. Hör möter vi Laylee som tar hand om döda kroppar för att deras själar ska kunna gå vidare till ett efterliv. Dock är inte hon omtyckt av sin by och börjar blekna bort allt mer. Jag har märkt att Mafi skriver allt mer om pskykisk ohälsa i sina böcker och det är väldigt påtagligt i denna.


20564799

Älskade av Toni Morrison
Den här är den enda boken jag läst under mina kurser som faktiskt hamnade i min topplista. Men Älskade är en bok som faktiskt gav mig en stor läsupplevelse. Jag skrev mer om det hela här, men en stor anledning är att den tar upp en del av USAs historia om slavar som jag inte har sett förut. 


Det var allt från 2018. Tack till er som har hängt med här på bloggen. Planen är att göra 2019 bättre och få ner det här med rutiner. GOTT NYTT ÅR!!

1 kommentar:

  1. Vill läsa fler böcker av Laini Taylor. Läste hennes serie Önskemånglarens dotter som jag gillade jättemycket.

    SvaraRadera