tisdag 18 september 2018

To Kill a Kingdom - Alexandra Christo

To Kill a Kingdom av Alexandra Christo
Sidantal: 352
Utgiven: 2018
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

IMG_3276

To Kill a Kingdom blev för mig beskrivet som en omtolkning på Den lilla sjöjungfrun fast med en blodig tvist. Efter att ha läst den håller jag verkligen med om den beskrivningen, men jag hade inte förstått hur blodig den faktiskt skulle vara. (Men jag gillar't!)

Prinsessan Lira är en siren som varje år inför sin födelsedag tar ett hjärta från en prins, något hon blivit känd för både bland andra sirener och hos människorna. Hon är jagad av prins Elian vars uppdrag är att göra världen fri från sirenernas plåga. Efter ett misstag Lira begår blir hon straffad av sin mor Sea Queen att få en människakropp och måste komma med prins Elians hjärta till henne, annars förblir Lira människa för evigt.

Boken är berättad från både Lira och Elians PoV, vilket jag tycker passar berättelsen bra praktiskt sett. Båda karaktärerna är från olika världar och för med sig den erfarenheten till deras perspektiv.

Trots att Lira inte är en sjöjungfru, finns det många detaljer som hänvisar till Den lilla sjöjungfrun av H. C. Andersen men även Disney-filmen med samma namn. Lira är en rödhårig tonåring som sjunger för att lura människor att drunkna. Christo har även tagit en detalj från Andersen som jag blev överraskad över, nämligen att nära en siren dör blir hon till skum. Det är nämligen vad som händer den lilla sjöjungfrun när hon dör i slutet. När det kommer till hintar från Disney känns det som att Christo har tagit inspiration från Ariel och Ursula för att skapa Lira. Hon är inte riktigt god (med alla hjärtan liksom) men även inte riktigt ond, eftersom hon vill ge hennes folk något bättre än vad hennes mamma gör.

När det kommer till karaktärgalleriet i boken är jag imponerad över hur komplexa och tredimensionella Christo har skapat karaktärerna. Många av dem har en historia som får plats i berättelsen och som beskriver deras driv och motiv vilket gör dem minnesvärda och skapar en större berättelse av handlingen men även världen den utspelar sig i. Mina favoriter är Lira och Elian, eftersom jag gillar deras utvecklingar i boken och hur deras berättelser vävs ihop.

To Kill a Kingdom är en bok där jag fastnade för handlingen såväl som karaktärer. Jag gillade djupet och hur vissa typiska delar av en ungdomsbok är nedtonade, medan äventyret och karaktärers personlighet och utveckling fick synas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar