torsdag 28 september 2017

2 x Minirec: Crank, The Flame Never Dies

Crank av Ellen Hopkins
Serie: Crank #1
Sidantal: 537
Utgiven: 2004
Språk: Engelska
Betyg: 3.5/5 stjärnor

IMG_2785

Ellen Hopkins böcker är (vad jag vet) alla skriva på vers och är relativt populära hos bokbloggare och andra läsare. Det var en period, tror det var 2013-2014, då det dök upp recensioner i stort sett varje vecka och speciellt Crank-trilogin var ytterst populär. Så självklart när jag hittade hela serien för en billig peng köpte jag den... och lät det samla damm i hyllan tills jag läste första boken, Crank, nu i år.

Crank följer tonårstjejen Kristina, hennes dysfunktionella förhållande med hennes pappa och hur hon under tiden hon bor hos honom börjar använda Crank (aka crystal meth). Under droginfluerande stunder upptäcker hon en annan sida hos sig själv, den självsäkra och sexiga Bree.

Handlingen drog med mig in med starka tag och jag tycker speciellt att själva vers-konceptet fungerade riktigt bra med den. Crank är en berättelse baserad på författarens dotter och hur hon (dottern) likt Kristina/Bree blev drogberoende. Hopkins tar även upp andra ämnen som inte dyker upp så ofta i ungdomsböcker. Det gjorde läsningen lite verkligare, mörkare och nervkittlande.

Jag skulle inte rekommendera Crank till yngre läsare, just på grund av de ämnena som Hopkins tar upp och skriver om. Men för den som är ute efter något verklighetsbaserat och lite obehagligt, då skulle jag rekommendera denna bok. Jag kommer iallafall utan tvekan läsa vidare för att se vad som kommer hända härnäst!


Andra böcker i serien:
1. Crank
2. Glass
3. Fallout

------------------------------------------------------------------------------------

The Flame Never Dies av Rachel Vincent
Serie: The Stars Never Rise #2
Sidantal: 343
Utgiven: 2016
Språk: Engelska
Betyg: 3.5/5 stjärnor

Obs! Se upp för spoilers från tidigare delar i serien!

IMG_2799

The Flame Never Dies är uppföljaren till The Stars Never Rise som jag läste och älskade för något år sedan. Den var så himlans bra med sitt koncept, karaktärer och handling. Det gjorde ju självklart att mina förväntningar för andra boken var höga, vilket den levde upp till emellanåt.

Nina och gänget med exorcister har flytt från den demoninfiltrerade staden hon har vuxit upp i och befinner sig nu i the badlands. Där möter de nya faror och ställs inför det största hotet som de har mött hittills, men det är inte det brådskande av Ninas bekymmer. Hennes syster Mellie är gravid och om de inte hittar någon själ för barnet kommer den inte överleva.

Om det är något som Vincent fixar med varje bok jag läser av henne så är det att skriva sympatiska karaktärer. Nina är inte en perfekt karaktär och att vara en exorcist faller inte naturligt för henne, vilket nog många kan relatera till när man befinner sig i helt nya situationer och inte har en aning om vad som händer runt en. Det jag nog gillar bäst med Nina är hur driven hon är och gör allt i sin makt för att hjälpa Mellie och de andra i gruppen.

Det är många frågor som äntligen får svar under läsningen och det var flera saker som chockade mig, främst när det kommer till vissa av karaktärernas ursprung. Men något jag blev lite besviken över var att handlingen inte alls var lika mörk eller våldsam som i första boken. Jag hade liksom hoppats på att jag skulle bli lika förskräckt under den här läsningen men så blev det inte, och det lämnade mig besviken efteråt. Boken är fortfarande riktigt bra, men den nådde inte ända fram för mig.


Andar delar i serien:
1. The Stars Never Rise
2. The Flame Never Dies

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar