fredag 15 september 2017

Lägret

Lägret av Lena Ollmark
Sidantal: 211
Utgiven: 2017
Språk: Svenska
Betyg: 2/5 stjärnor

IMG_2908

Lena Ollmark är en författare jag läste mängder av med böcker när jag i början av tonåren (Stall Norrsken står fortfarande högt på min favorit-böcker-från-tidernas-begynnelse) men Lägret är den första boken jag läser av henne i mer vuxen ålder. Självklart hade jag rätt så höga förväntningar och Lägret överraskade mig på flera vis.

Hannah hänger med sin kompis Emil på ett konfirmationsläger, trots att hon inte själv är speciellt troende. Hon är mer intresserad av att lära sig spela instruments som är en del av lägret. Hannah slits mellan att vilja vara en del av gemenskapen och hålla sig på sin kant. Men en natt då hon hittar Jonatan nedblodad och efter det börjar stämningen på lägret att förändras.

Det som faktiskt gjorde att jag blev intresserad av Lägret (utöver att det var Ollmark som skrev den) var för att den handlade om religion. Jag har knappt sett någon som har skrivit om det ämnet i en ungdomsbok och det gjorde mig såklart nyfiken. Ollmark illustrerar miljön verklighetstroget (utöver vissa blodiga detaljer såklart) mot vad jag själv kommer ihåg från mitt konfirmationsläger. Det var roligt att se att hon kunde få ner detaljerna så precis. 

En sak som imponerade på mig var hur Ollmark lyckades med kontraster hos karaktärerna och visade att personer kan ha både bra och dålig sida. Dock hade jag velat lära känna dem djupare, speciellt då det blev lite uppochner senare i boken. Jag kände lite att det blev vändningen kom lite plötsligt. 

Det som jag gillade mest med Lägret var konceptet och miljön. Dock hade kände jag mig omkullvält senare under läsning och det satte sig som ett törne i sidan på mig. Men i överlag tyckte jag att det är en bra bok och helt klart värd att läsa. 


Tack till B. Wahlströms för recensionsexemplaret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar