lördag 7 januari 2017

Svarta fåglar

Svarta fåglar av Mikael Salmson, Lars Sundström
Serie: Svarta fåglar #1
Sidantal: 206
Utgiven 2010
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld
Språk: Svenska
Betyg: 3/5 stjärnor


IMG_2589

Ibland läser jag böcker som har mer än vad ögat ser. Ibland behöver jag se förbi vissa grejer i en bok för att se ett budskap bakom den. Svarta fåglar är den typen av bok.

Handlingen centrerar runt tolvåriga Amik som bor tillsammans med sina föräldrar i Mabekien. En dag ser Amik två män på häster - spejare från grannlandet Tekitien. De är bara ett av de tecken på att något är på väg att hända. Amik hör rykten om en grym krigare från Tekitien som har tagit över makten i landet. Vad kommer att hända med Amik och hans familj?

Jag måste erkänna att jag hade lite svårt för den här boken och det beror främst på hur snabbt handlingen utspelade sig. Jag gillar böcker som har action men som ändå har ganska många detaljer med karaktärer, miljö och händelser. Det var några gånger då jag kände att Svarta fåglar saknade det. Men samtidigt så är själva händelseförloppet och konsekvenser av krig skildrade på ett verklighetstroget sätt. Det gjorde att jag kunde se förbi bristen på detaljer till hur skildringen var.

Amik är bokens huvudkaraktär och från vars perspektiv berättelsen följer. Som huvudkaraktär tycker jag Amik är helt okej, men det var lite svårt att lära känna honom djupare pga hur snabbt handlingen gick. Men ändå kom jag som läsare nära Amik när jag läste om hans upplevelser under kriget. Som läsare är jag med i hur han känner desperation och hopp, glädje och sorg.

Som krigsskildring tycker jag att Salmson och Sundström har lyckats bra - speciellt då den här boken riktar sig mot yngre läsare (eller ungdomar egentligen, men känns som om den är skriven för yngre läsare egentligen).

I slutet tyckte jag att Svarta fåglar hade ett viktigt budskap men att jag personligen hade problem med vissa aspekter av den. Men trots det kan jag inte låta bli att rekommendera den, för jag tycker att boken på ett bra sett ger en bild av en verklighet som det inte skrivs mycket om i barn- och ungdomsböcker.


Det bästa med boken: skildringen.
Vad jag blev besviken på: takten.

Varför jag rekommenderar den här boken: för att det är bra att läsa om varierande ämnen när det kommer till böcker samt att Salmson och Sundström har lyckats väldigt bra med att skriva Svarta fåglar.

Andra delar i serien:
1. Svarta fåglar
2. Jakten på de försvunna
3. Vilse i fiendeland

Tack till Bokförlaget Langenskiöld för boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar