tisdag 26 juli 2016

Winter

Winter av Marissa Meyer
Serie: The Lunar Chronicles #4
Sidantal: 824
Utgiven: 2015
Språk: Engelska
Betyg: 5/5 stjärnor!

Obs! Se upp för spoilers från tidigare delar i serien!

Winter

Då har jag än en gång avslutat en av mina all-time favorites serier - The Lunar Chronicles. Jag är lite sorgens över att den är över, men samtidigt är jag otroligt glad över att jag har läst den.

Winter fortsätter på berättelsen om Cinder, Scarlet, Cress samt så börjar nu även Wintes berättelse på riktigt. Spänningarna mellan jorden och Luna blir allt starkare och ett krig är på nära ingång. Vad behöver Cinder & Co göra för att förhindra det och befria Lunas folk från drottning Levanas övervälde?

Det som först slår mig med Winter är hur bra uppbyggd den är. Samtidigt tänker jag att det skulle vara riktigt svårt att hänga med i den om en inte hade läst den tidigare delarna i serien. Meyer har vid det här laget flera stycken PoV för alla de större karaktärerna. Mina favoriter är nog Winter och Cinder, för det är dem två som jag tycker står ut mer. Dessutom har jag sett hur mycket Cinder har utvecklats under hela serien och det är härligt att se henne så säker på sig själv nu. Winter är en annorlunda och härlig karaktär som jag tycker har mycket viktigt att säga. 

Boken må vara en tegelsten på 824 sidor, men det hindrade inte mig från att läsa ut den på mindre än två dagar. Handlingen drivs hela tiden framåt av karaktärerna (speciellt med de varierande PoV) och med det så håller boken min uppmärksamhet hela tiden. Jag var tvungen att hela tiden få reda på vad som skulle hända och hur serien skulle sluta. Jag älskade hur oförutsägbar den var!

Vad jag tycker står ut mest med Winter, så är det Winter själv. Jag har varit fascinerad av hennes karaktär ända sedan hon dök upp för första gången (tror det var Cress? Hon nämndes nog bara i Cinder.) och jag gillar verkligen hur Meyer har valt att tolka den klassiska Snövit-sagan. Winter skildras som en galen prinsessa med ärr i sitt vackra ansikte. Ingen i palatset på Luna blir förvånad eller ifrågasätter vad hon gör eftersom de antagligen tolkar det som en av hennes "galenskaper". Men orsaken bakom detta avslöjas i slutet och då krossades mitt hjärta för Winter. Tänk att vara med om det hon har upplevt och hålla fast vid sina principer så hårt... Min respekt för henne växte ofantligt. 

Det finns så mycket mer jag vill säga om Winter men samtidigt känner jag att om jag skriver mer så kommer jag vilja gå in på allt fler detaljer - vilket innebär spoilers. Vilket är något jag vill undvika. Därför avslutar jag min recension med dessa ord: läs den här serien och hela din värld kommer vändas upp och ned - på ett bra sätt.


Det bästa med boken: Allt! <3
Vad jag blev besviken på: ...

Varför jag rekommenderar den här serien: För att den på flera nivåer skildrar karaktärer, miljöer, handling, sagor osv på ofantligt bra sätt!

Andra delar i serien:
1. Cinder
3. Cress
4. Winter
4.5. Stars Above

Mellanböcker:
0.5. Glitches
3.1. Carswell´s Guide to Being Lucky
3.5. Fairest

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar