måndag 11 augusti 2014

Miss Peregrines Hem för Besynnerliga Barn

Miss Peregrines Hem för Besynnerliga Barn av Ransom Riggs (eng. Miss Peregrine's Home for Peculiar Children)
Serie: Miss Peregrines Besynnerliga Barn #1
Utgiven: 2012
Sidantal: 380
Språk: Svenska
Betyg: 4/5 stjärnor


Miss Peregrines Hem för Besynnerliga Barn (kommer förkorta titeln till Miss Peregrines hädanefter i recensionen) är en bok som har stått i min hylla ända sedan jag köpte den under 2012. Ensam och övergiven i väntan på att jag någon gång skulle plocka fram den och få uppleva lite läsarglädje - något som nu har hänt!

Först ut; jag gillade verkligen den här boken! Den känns på flera sätt väldigt unik samtidigt som den innehåller element jag älskar. Att också skriva en bok helt utifrån bilder tycker jag var ett genidrag från Riggs sida!

Jag har hört från många andra som har läst Miss Peregrines att den skulle vara läskig; alltså vågar-inte-sova-läskig, mest då på grund av bilderna som finns med i boken. Men jag upplevde aldrig den känslan. Jag tyckte för det mesta att boken var mysig att läsa, och att bilderna bara höjde läsupplevelsen. Visst, några bilder var riktigt annorlunda och lite otäcka, men det påverkade mig aldrig negativt. Jag blev istället bara mer ivrig att läsa eftersom jag ville få reda på hur Riggs har skrivit in dem i handlingen. 

Om du ännu inte har läst den här boken så tycker jag verkligen att du ska göra det nu! En stor del med njutningen av den här boken var också att man inte vet så mycket av handlingen och vilken riktning den tar, så se upp för spoilers! Det är också en anledning till varför jag i min recension inte skriver något om handlingen i sig eller karaktärerna - för jag tycker att alla behöver skaffa en egen uppfattning av Miss Peregrines Hem för Besynnerliga Barn!


Det bästa med boken: bilderna och den spännande handlingen
Vad jag blev besviken på: det lite abrupta slutet

Andra delar i serien:
1. Miss Peregrines Hem för Besynnerliga Barn (eng. Miss Peregrine's Home for Peculiar Children)
2. Spökstaden (eng. Hollow City)

1 kommentar:

  1. Vid två tillfällen, när Jacobs farfar dog och någon gång när Jacob precis kom till ön och träffat på Emma, tyckte jag den var vågar-inte-sova-läskig - men mest pga att jag förväntade mig värre typ eftersom den är klassad som skräck! Ja, och lite fotografierna, men det släppta ganska fort ändå!

    SvaraRadera