onsdag 2 april 2014

Den Skrikande Trappan

Den Skrikande Trappan av Jonathan Stroud (eng. The Screaming Staircase)
Serie: Lockwood & Co #1
Sidantal: 399
Utgiven: 2014
Språk: Svenska


Handling
I över femtio år har varenda landsände i England plågats svårt av en epidemi av vålnader. Spöken, andar och gengångare som inte är spe ciellt vänliga, snarare rent livsfarliga. Antalet parapsykiska agenturer har ökat med åren, alla med samma affärsidé: att förgöra spöken. Bara barn och unga har den rätta övernaturliga förmågan när det gäller att uppsöka och förinta. Till detta används värjor, järnkedjor och magnesiumeld. Konkurrensen mellan agenturerna är stenhård.

Lucy Carlyle, en talangfull, mycket ung agent med stor ambi tion, anländer till London, säker på att hon ska få anställning hos en av de mest framstående agenturerna. Istället hamnar hon hos Anthony Lockwood. Hans firma befinner sig på fallrepet, men han driver den med stolthet, och utan någon vuxens närvaro. Efter att ett jobb får ett katastrofalt avslut, sinar uppdragen. Mot sin vilja måste de därför anta sin farligaste utmaning någonsin. På ett av de absolut mest hemsökta godsen i England.


Bedömning & Tankar
Stroud har i flera år har en speciell plats i mitt hjärta, mest på grund av hans fantastiska Bartimaeus-trilogi som jag har älskat i många år. Och med de tankarna i hjärnan så var det med höga förväntningar och skräckblandad förtjusning som jag började läsa Den Skrikande Trappan.

Det första som jag märke med boken var att den var väldigt genomtänkt. Stroud har varit väldigt flitig och tänkt på massor av detaljer när det gäller hela bokens samhällssystem. Massor av historia, typer av spöken och orsaker varför man inte ska vara ute efter mörkrets inbrott. Detaljerna gjorde hela boken ett stort nöje att läsa eftersom det skapade ett oändlig djup och gjorde den mer verklighetstrogen!

När det gäller karaktärerna så tycker jag att Lucy, Lockwood och Geroge var en väldigt härlig grupp! De ställer alltid tid med trubbel när det gäller deras affärer, och jag njöt av att läsa om hur de till slut löste allting. Även om det lite väl blodigt och kusligt vid slutet. Lucy tyckte jag hade en väldigt bra berättarröst och en härlig personlighet, hon var väldigt framåt och gjorde det som behövde göras. 

Utöver att bokens historia var väldigt bra uppbyggd och spännande, så tyckte jag att några element i den var riktigt otäcka. Speciellt när det gällde alla Lockwood & Co's uppdrag! Det gick aldrig riktigt att förutse om de skulle överleva eller inte, men för mig så gjorde det boken bara ännu bättre!

Personligen så gillar jag fortfarande Strouds tidigare böcker bäst, men Den Skrikande Trappan hamnar inte långt efter! Rekommenderas varmt!


Det bästa med boken: den välbyggda världen och berättarrösten 
Vad jag blev besviken på: den långa inledningen

Andra delar i serien:
1. Den Skrikande Trappan (eng. The Screaming Staircase)
2. The Whispering Skull

*Tack till B Wahlströms för recensionsexemplaret! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar