tisdag 7 maj 2013

Saeculum - Ursula Poznanski

Saeculum av Ursula Poznanski
Goodreads

Genre: thriller, YA
Sidantal: 440
År: 2013

Tack till Opal för recensionexemplar!


Handling

Saeculum är namnet på ett rollspelssällskap som i sina rollspel håller sig till 1400-talet. Det innebär att de endast tillåter redskap, material, matvaror osv som var kända under 1400-talet. 

Bastian, en ambitiös medicinstudent, har nyligen lärt känna Sandra. De gillar varandra, men Bastian vet inte om de nu är ett par eller inte, han blir inte riktigt klok på Sandra. Sandra är medlem i rollspelsgruppen Saeculum och vill intressera Bastian för samma sak. Bastian blir inbjuden till ett fem dagars rollspel, som ska genomföras på en på förhand okänd plats i otillgänglig natur. Han bestämmer sig för att följa med, och en liten grupp åker iväg över pingsthelgen. När platsen för rollspelet avslöjas är en av deltagarna starkt emot valet av spelort, hon säger att platsen är förbannad och att ingen kommer att komma levande därifrån. Det bygger hon på en sägen om denna plats, en berättelse om en adelsman och hans oäkta bror med en mörk profetia. När de efter en lång resa, till sist till fots, har kommit fram till platsen för rollspelet börja det hända obehagliga saker. Det som händer blir allt farligare, och frågan är vem som egentligen kontrollerar spelet.


Bedömning & Tankar

Jag kan inte komma ihåg senast jag läste en thriller (om jag ens har jag gjort det) och med tanke på att jag är ganska lättskrämd så var det med skräckblandade känslor som jag började läsa Saeculum. Men den var inte så läskig som jag trodde att den skulle vara, den var mer kuslig och nervpirrande. 

Även att jag tyckte att de första 100 sidorna var lite långsamma, så gillade jag den början. Man fick en chans att veta vilka alla är, vilket gjorde förvirringen mindre senare i boken (och tro mig, det introduktioner behövdes). Poznanski lyckas gestalta Bastien, Iris och de andra väldigt bra, de kändes verkligen på något sätt levande och det gjorde vissa avsnitt i boken ännu läskigare, se spoiler! [när typ alla i gruppen gick ihop för att offra Bastien]

Jag har inga egna erfarenheter av lajv, men jag vet att min bror gillar dem väldigt mycket - så därför var Saeculum ännu en lockelse, eftersom jag är väldigt nyfiken på hela grejen. Fast om jag åkte till ett lajv som det i boken, så skulle det nog vara det första och sista lajvet jag ens åker till! Jag skulle inte våga komma tillbaka. ^^

Vissa delar av handlingen var så otroligt skrivna att jag kunde inte tro för en sekund att jag faktiskt läste det speciellt andra halvan av boken fick mig att rysa flera gånger. Jag tänker på nu i efterhand att en stor del av handlingen är väldigt psykologisk, man vet redan från början att det är något som inte stämmer men trots det rycks man med i all spänning. 

Letar någon efter en riktigt nagelbitare (som dessutom är så snygg att man kan dö!) så måste ni bara läsa Saeculum!

Favoritkaraktär: Iris

Bästa del/scen: tiden i källaren

Citat
"Kärleken, ack ja", sade Stenis med drömsk röst. "Det vackraste i livet, jämte mat. Är det någon som är hungrig förresten?"

8 kommentarer:

 1. Stört-skönt citat! I <3 Mat! ;)

  SvaraRadera
 2. Jag fick hem den idag och det verkar ju som om jag har något att se fram emot :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du gillar den lika mycket som jag gjorde! :D

   Radera
 3. Spännande! Den här ska jag lägga till i min Vill-läsa-lista. :D

  SvaraRadera
 4. Tror inte jag vågar... Den verkar läskig :o

  SvaraRadera