tisdag 10 september 2019

Wicked Fox - Kat Cho

Wicked Fox av Kat Cho
Serie: Gumiho #1
Sidantal: 429
Utgiven: 2019
Förlag: G.P. Putnam's Sons Books for Young Readers
Språk: Engelska
Betyg: 3/5 stjärnor

IMG_3681

Jag fick Wicked Fox i en av mina boxar från Fairy Loot och jag blev väldigt pepp på att läsa den när jag insåg att den utspelade sig i Sydkorea och inkorporerar det koreanska språket i dialogerna, något som jag har börjat älska i böcker.

Boken handlar om Gu Miyoung som är en gumiho, en räv med nio svansar, och lever på att ta mäns gi (livskraft) för att kunna leva ett odödligt liv. När hon och hennes mamma flyttar till Seoul möter hon Jihoon när han blir attackerad av en goblin och räddar hans liv. Men i samband med attacken tar hennes fox bead - hennes själ - fysiskt form och hon behöver få tillbaka den inom sig så fort som möjligt då den som håller i en fox bead kontrollerar den gumiho pärlan tillhör.

Mina tankar och känslor inför den här boken är i något av en konflikt. Samtidigt som jag verkligen älskar världen, Chos språk och tolkningen av mytologin så kan jag inte sluta att tänka på att Wicked Fox kändes utdragen emellanåt.

Bokens karaktärer har djup och jag kände att jag kunde känna igen mig i dem. Miyoung och Jihoon har med- och motgångar vilket är något jag uppskattade mycket under läsningen. Oftast hade de mer mot sig än med, men Cho lyckas få med alla känslor som detta innebär och när de behövde få mer plats fick de det i handlingen. Det gjorde att handlingen inte gick lika fort fram men jag gillade att jag fick djupare förståelse för karaktärerna och hur de reagerar.

En del av handlingen jag verkligen föll för var kulturen och språket som finns med. Jag har läst en del böcker på senaste tiden som just har med små delar av språket där boken utspelar sig och jag fullkomligt älskar det!! Praktiskt finns det även ordlista längst bak i boken, vilket uppskattades många gånger. Det ger en autenticitet till att handlingen faktiskt utspelar sig i Sydkorea.

Wicked Fox bjuder på en inblick av koreansk mytologi och kultur med komplexa karaktärer och en spännande handling. Rekommenderas!


Andra delar i serien:
1. Wicked Fox
2. Unititled

1 kommentar: