torsdag 12 september 2019

Serien om Lara Jean av Jenny Han

Tidigare i år läste jag hela Lara Jean-serien i ett enda svep och har än så länge inte skrivit något om det, vilket jag helt klart ser något som ett brott. För Lara Jean, Peter och alla de andra karaktärerna hänger fortfarande kvar i mina tankar och det finns ögonblick då jag faktiskt har tänkt på just Lara Jean när jag har läst andra böcker där något kan påminna mig om henne.

Böckerna i serien kommer i följande ordning; To All the Boys I've Loved Before, PS. I Still Love you och Always and Forever, Lara Jean. På svenska är de utgivna av förlaget Lavender Lit och heter då Till alla killar jag har gillat, P.S. Jag gillar dig fortfarande och Nu och för alltid, Lara Jean.

IMG_3442

För att förklara själva handlingen i böckerna utgår de från att Lara Jean, varje gång hon har blivit förälskat, har skrivit ett brev till killen hon gillat och förklarat sina känslor men som hon sedan lägger i en hattlåda. På något sätt blir dessa brev sedan postade till alla killarna, vilket ger konsekvenser för Lara Jean. Men sedan handlar böckerna om så mycket mer om det.

Första boken börjar med att Lara Jeans äldre syster Margot ska börja college i Skottland och därför flyttar från familjen som måste vänja sig vid att vara utan den vardagsstyrande systern. Kvar är Lara Jean, den yngre systern Kitty och deras pappa. En stor del av serien utgår från Lara Jean och hennes familj, deras förhållanden, kultur och hur de utvecklas som familj.

Jag tycker det var spännande att Han blandar amerikansk och koreansk kultur, något jag sällan läser om. Lara Jean och hennes systrar är korean american. Det finns vissa scener som sticker ut mer som koreanska genom böckerna och det är helt klart de jag fastnade mest för när det kommer till representationen av koreansk kultur. Men det finns även mer vardagliga scener där det kommer fram.

Som karaktär är Lara Jean otroligt lätt att tycka om. Jag uppfattade henne som feminin, flitig och väldigt omtänksam.  Hon är helt klart varför jag läste böcker så intensivt efter varandra och den karaktär jag fastnade mest för. På ett sätt gör Han henne levande och tredimensionell, hennes personlighet och känslor bara hoppar från sidorna.

Som ni kan gissa finns det även fem killar (utspridda över serien) som dyker upp och undrar över varför de har fått brev från Lara Jean där hon förklarar sin kärlek för dem. Det är verkligen en unik situation där Lara Jean försöker hantera allt och lösa saker, samtidigt som hon inte vill avslöja vissa känslor för vissa personer. Dramat som skapas av detta är helt klart stundvis underhållande men jag lider också med Lara Jean när saker blir jobbiga och hon blir ställd mot väggen på grund av sina brev.

Det som driver den här serien framåt är Lara Jean och karaktärerna runt omkring henne. Hon är en framstående karaktär som känns som din bästa vän och som läsare kommer du henne väldigt nära. Men man fastnar lika mycket för hennes familj, vänner och killarna hon skickat brev till. Om det finns en bokserie, endast en, som jag får rekommendera i år så är det Lara Jean-serien.

4 kommentarer:

  1. Håller på att läsa sista boken nu, de är så bra!

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Håller med, de är så mysiga! Älskar Lara Jean och hennes familj. Ska snart påbörja sista delen :)

    SvaraRadera