tisdag 26 februari 2019

Akata Witch - Nnedi Okorafor

Akata Witch av Nnedi Okorafor
Serie: Akata Witch #1
Sidantal: 349
Utgiven: 2011
Förlag: Speak
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

IMG_3385

För min fantasycirkels första träff i år läste vi Akata Witch av Nnedi Okorafor. Jag har sett den på olika listor på Goodreads genom åren men fastnade aldrig för så mycket för det äldre omslaget (ibland kan en vara lite för ytlig när det kommer till okända böcker och omslag). Men när jag väl började läsa om Sunny blev jag fort imponerad av Okorafors kreativitet och berättarstil.

Sunny är dotter till nigeriska föräldrar men är albino. Hon är född i New York men flyttar med sin familj till Nigeria. Där upptäcker Sunny att hon är en "fri agent" och har magiska krafter. Tillsammans med tre andra agenter får hon i uppdrag att fånga efter en seriemördare som jagar efter barn.

En av de största delarna som står ut med Akata Witch är Okorafor skildring av nigerisk kultur och mytologi. Jag är imponerad över hur hon blandar olika element i handlingen, som Sunnys vardag med familj och skolan samtidigt som hon (Sunny) börjar utforska den magiska världen. De är närmare varandra än vad en kan tro från början.

Jag upplever att Sunny påminner mig lite om Harry Potter precis när han får reda på den magiska världen. Det är samma känsla av förundran och så många frågor som uppstår. Men medan Rowling långsamt drar undan ridån kör Okorafor mer... ett hopp utför ett stup. Jag kastades in i världen och det är mycket att hålla koll på samtidigt om handlingen gick framåt. Men ett smart drag av henne var att ha med utdrag från Sunny handbok för fria agenter, vilket gav mig insikt i denna okända värld utan att dra ut på det i berättelse. Det blev som att Sunny och jag var på samma sida hela tiden, vilket är sällsynt när jag läser liknande böcker. För ofta finns det aspekter som inte får förklaringar eller bakgrund men som för karaktären är helt självklara.

Något som jag dock kan klanka ner på är den här klichén med att det ofta i middle grade och ungdomsböcker är 12-14-åringar som ska rädda världen. Speciellt när det är äldre och mer erfarna personer som sänder sagda ungdomar. Var finns logiken i det egentligen? Visst, det är spännande att läsa om och jag kan tänka mig att för personer som är i den åldern är det helt fantastiskt och häftigt att läsa. Men logiken?!?! Sunny, Orlu, Chichi och Sasha sänds för att stoppa en seriemördare som torterar och dödar unga barn... logiskt?

Det finns så mycket att skriva om Akata Witch men då skulle den här recensionen snarare bli en uppsats. ^^ Jag vill utan tvekan fortsätta läsa om Sunny i andra boken i serien och se vad som händer, hur hon utvecklas. Det finns så mycket talang hos Okorafor och jag känner att Akata Witch bara är början på något helt fantastiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar