fredag 7 december 2018

Julkalenderbloggstafett - Lucka 8

Ännu ett år håller Sofie (från Sofies bokblogg) en julkalenderbloggstafett för att räkna ner till julafton. Årets tema är Bäst 2018 och det är upp till varje lucka med person bakom att bestämma vad.


För mig har 2018 varit ett stort år, speciellt när det har kommit till att utforska andra delar av litteraturvärlden. Jag tror att det en stor del att jag börjat läsa så varierat det här året är tack vare mina kurser i litteraturvetenskap. Jag har helt enkelt varit tvungen att läsa lite mer än normalt (inte för att jag klagar!), och det har gjort att min läsning automatiskt blev bredare. En av de böcker som påverkat mig mest är Älskade av Toni Morrison.

Toni Morrison är en amerikansk författare som fick Nobelpriset i litteratur 1993 (samma år jag är född!). Älskade utspelar sig året 1873 och centrerar kring kvinnan Sethe, en före detta slav, hennes yngsta dotter Denver och Paul D, även han en före detta slav från samma plats som Sethe. Sethe och Denvers hus i Cincinnati, Ohio är hemsökt av en ande som de tror tillhör Sethe äldsta dotter, Älskade (Beloved på engelska). Men en dag dyker en ung kvinna upp som säger att hon heter Älskade.

En anledning till varför Älskade för mig är en av de bästa böckerna jag har läst i år, är att den för mig har varit väldigt ögonöppnande. Jag har tidigare läst böcker, sett filmer, tv-serier och dokumentärer, fått undervisning i skolan om slaveri - men det har aldrig slagit mig så hårt som med Älskade. Morrison har ett väldigt illustrativt språk och det är omöjligt att vara oberörd när sanning om Sethe och hennes barn kommer fram.

Det som var så ögonöppnande för mig var hur en bok verkligen kan ge läsaren ett perspektiv som hen inte har eller kan uppleva själv. Ofta kan jag ha svårt att leva in i böckerna jag läser, men med Älskade kunde jag inte göra något annat.

För den som söker efter att bredda sina läsfronter eller bara vill ha en känsloresa under sin läsning, kan jag verkligen rekommendera Älskade av Toni Morrison.


Ni får gärna kolla in lucka 7 som är hos Hanneles bokparadis som igår skrev om Väldigt bra liv av J. K. Rowling. Imorgon får ni klicka er in hos Sincerely Johanna.

Tack till Sofie som ännu ett år arrangerar denna fantastiska bloggstafett!

5 kommentarer:

  1. Ja, Älskade är verkligen stark läsning!

    SvaraRadera
  2. Vad härligt att du kunnat bredda din läsning och hittat något du gillar så mycket! Tack för tipset, ska kolla upp det.
    Tack för ditt bidrag!

    SvaraRadera
  3. läsa varierat fördrar jag, en får så mycket fina tips bland bokbloggare. Morrison skriver om allvarliga viktiga saker som inte bör glömmas.

    SvaraRadera
  4. Jag har aldrig hört talas om Toni Morrison, tack för tipset!

    SvaraRadera
  5. Nu vet jag inte om jag har läst Älskade eller inte. Det kan vara något annat av Tony Morrison jag har läst. Hm. Borde nog läsa den.

    SvaraRadera