måndag 21 november 2016

Fantastic Beasts and Where to Find Them (filmrecension)

Yesterday, a wizard entered New York with a case. A case full of magical creatures. And unfortunately, some have escaped.
Lördag kl 23.04. Jag är precis hemkommen från bion där jag har varit och sett filmen Fantastic Beasts and Where to Find Them - den första av fem som är baserad på J. K. Rowlings faktabok med samma namn.

De som kan sina Harry Potter-fakta, vet att Fantastic Beasts (förkortning jag kommer använda hädanefter) faktiskt är en skolbok som eleverna på Hogwarts använder när Harry går där. Den är skriven (i den världen) av Newt Scamander, en trollkarl med en förkärlek till magiska varelser och som vill att andra trollkarlar och häxor inte ska se dem som hot.

Utöver att handlingen kretsar kring Newt och 20-talets, utforskar filmen den amerikanska delen av den magiska världen. En tydlig skillnad är exempelvis tilltalet på icke-magiska personer. I Storbritannien säger dem muggles/mugglare medan de i USA säger no-maj (uttalas no-madge). (Är det bara jag som tycker det här känns lite konstigt? Har inget emot ordet no-maj, utan det blir snarare en annorlunda känsla nu när det finns alternativ... men jag kommer nog fortfarande kalla alla icke-magiska personer för mugglare - verkar rätt på något sätt liksom.)

Jag är en sådan person som älskar när författare fortsätter att bygga på världar de har skapat, väldigt ofta på grund av att jag inte har fått nog av den världen. Men samtidigt kan det bli för mycket av det goda och vissa serier kan bli lite väl långa. Men när någon gör som Rowling (och många andra författare) och utforskar andra berättelser i sina redan etablerade världar så slår mitt hjärta några extra slag. Samt några slag till då, i mitt tyckte, Fantastic Beasts på egna ben kompletterar och utvidgar Rowling magiska värld.

Alla fans av Harry Potter och de som kanske ännu inte har upptäckt magin med den här världen, borde verkligen ge Fantastic Beasts en chans.

4 kommentarer:

  1. Är oerhört sugen på att se den.

    SvaraRadera
  2. Tycker också det är kul att Rowling fortsätter att bygga på Harry Potter-världen! Ser jättemycket fram att gå och se Fantastic Beasts :)

    SvaraRadera