lördag 23 juni 2012

Författares Extra; Stephenie Meyer

Författaren till Twilight-böckerna och The Host

Bild från nätet
Stephenie Meyer började skriva Twilight (sv. Om jag kunde drömma) för snart 10 år sedan, men t.o.m. efter den avslutande delen Breaking Dawn (sv. Så länge vi båda andas) så fortsätter hon publicera material som hör till samma universum. Dessutom kom The Host (sv. Genom dina ögon) ut samma år som Breaking Dawn, och den var den totala motsatsen till  vad Twilight-serien hade handlat om - istället för vampyrer och varulvar, fick vi möta utomjordingar och främmande teknologi.
Men som de flesta (ni som har läst böckerna) vet är de skriva från ett perspektiv, det är aldrig mer än en person som berättar. De som Meyer har skrivit från är Bella, Jacob (Eclipse Epilog, Breaking Dawn book 2) samt Wanda i The Host. Och det frusterande då som läsare är att man inte får veta vad andra tycker och tänker i samma situation. 
Fast som tur är så finns dessa underbara författare som skriver kortare berättelser eller noveller som berättar om flera äventyr!

Och som första författare för kategorin Författares Extra; Stephenie Meyer! (kanske var lite väl uppenbart nu?)

För att slippa läsa i heltext och behöva leta, har jag gjort en lista med länkar för de berättelser som finns på www.stepheniemeyer.com

Twilight 

Badminton - Bellas POV (point of view)
Original Chapter 20 "Flight" a.k.a. Shopping with Alice - BPOV, vem har inte undrat hur det är att shoppa med Alice? Här är svaret!
Emmett and the Bear - BPOV, Emmetts berättelse om hur han blev vampyr.
Extended Prom Remix - BPOV, en längre version av skolbalen med det där extra.
Midnight Sun partial draft - Edward POV 264 sidor!!

New Moon 

Narcotics - BPOV, annan version av Bellas födelsedagsnatt
Scholarship - BPOV, bortklippla scener från New Moon.
If Jacob Didn't Break the Rules - BPOV, annorlunda version av händelserna efter att Bella hoppade från klippan.
Rosalie's News - Edward POV, handlar om när Rosalie ringer Edward för att berätta om Bellas "död".
Miscalculation - Rosalie POV, samtalet mellan Alice och Rosalie
Being Jacob Black - Jacob POV, en sorts sammanfattning för händelserna från Twilight till New Moon i ett Jacob-perspektiv


Detta är alla korta berättelser jag kunde hitta på internet iallafall, blev ganska många! Älskar när man får läsa från Edwards POV, man får så mycket insikt om honom tycker jag. 
Men sedan finns det också andra versioner som finns publicerade i själva böckerna, eller extra böckerna The Second Life of Bree Tanner (sv. Bree Tanners Andra Liv) samt Twilight Saga - The Official Guide (sv. Twilightsagan: den officiella illustrerade guiden). 
Dessutom finns det ett bonus kapitel i The Host (pocketverison) som är skrivet från Melanies POV


Det var allt för denna vecka för Författares Extra, nästa lördag kommer jag att lägga upp ett helt nytt inlägg med en annan författare!


Glad läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar