tisdag 13 november 2018

The Wicked Deep - Shea Ernshaw

The Wicked Deep av Shea Ernshaw
Sidantal: 310
Utgiven: 2018
Förlag: Simon & Shuster UK
Språk: Engelska
Betyg: 3.5/5 stjärnor

IMG_3331

För min senaste bokcirkelträff hade vi valt att läsa The Wicked Deep av Shea Ernshaw. Innan dess har jag sett boken hos olika Booktubers som talade om den tidigare i vår. Men det var från början nog en bok jag inte hade plockat upp själv, men nu är jag riktigt glad att jag läste den!

I Sparrow har systrarna Swan besatt tjejer och mördat killar varje sommar sedan tvåhundra år tillbaka, då de blev stämplade som häxor och dränkta i stadens hamn. Som många andra har Penny Talbot accepterat stadens förbannelse, det är bara hur det fungerar. När utomstående Bo kommer till Sparrow kan även han bli tagen av systrarna. Penny ställs då inför valet om hon ska få bort honom från staden eller om hon kan hålla honom undan från dem.

På något vis var The Wicked Deep perfekt att läsa under oktober. För den har spöklika och ruskiga element som passar perfekt för månaden, trots att den utspelar sig på sommaren (den hade dock inte någon riktig sommarkänsla). Mysteriet med vem som är besatt och vilka som kommer bli mördade är hela tiden närvarande under läsningen och jag gillade den osäkerheten. Att det inte riktigt gick att förutspå någonting, vilket höjde spänningen flera gånger om. Stämningen är helt klart det bästa med boken!

Jag tror att om en person är intresserad av häxprocesserna i Salem kommer den här boken gå hem hos den personen. Det finns inte några hänvisningar till Salem visserligen, men jag tror att författaren tog lite inspiration därifrån. Systrarna Swan, som består av Marguerite, Aurora och Hazel, blev avrättade omkring 30 år efter att häxprocessen i Salem och går även igen i modern tid. Tjejerna i nutida Sparrow blir förföljda och anklagade för att vara en av systrarna. Ibland går det riktigt långt med vad befolkningen är beredda att göra för att de tror att någon tjej är någon av systrarna.

Karaktärerna består i stort sett bara av ungdomar, med någon förälder eller vuxen i utkanten av handlingen. Vilket är helt otroligt! Jag förstår inte varför de vuxna inte lägger sig i vad som händer? Varför inte skicka bort alla ungdomar för sommaren? Om nu minst tre av killarna kommer bli mördade och tjejerna kommer bli besatta.

The Wicked Deep har stämningen och miljön som gör att hemsökningen och besattheten blir riktigt spännande att läsa om. Den blir i vissa fall obehaglig. I överlag är den en väldigt bra läsning. Jag uppskattar också att boken är ensamstående.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar