måndag 13 april 2015

Den unga Eliten

Den unga Eliten av Marie Lu (eng. The Young Elites)
Serie: The Young Elites #1
Sidantal: 340
Utgiven: 2015
Språk: Svenska
Betyg: 5/5 stjärnor!


Wow! Det måste jag verkligen säga, den här boken gick verkligen över alla mina förväntningar och jag älskade den så mycket att jag läste ut den i ett enda svep! Var riktigt länge sedan det hände mig och det bevisar bara vilken fantastiskt författare Lu är.

Den unga Eliten känns lite som en blandning mellan epic fantasy och dystopi. Handlingen utspelar sig i ett samhälle där de överlevande barnen från en sjukdom, kallades malfatto, är jagade, speciellt elitärer som har utvecklat speciella förmågor. Samtidigt som det händer så pågår "en kamp om tronen" (haha!) då drottningen vill åt makten, kronprinsen och säkert några andra, men själva handlingen fokuserar inte så mycket på just den delen utan på huvudkaraktären, Adelina Amouteru.

Adelina är en ganska annorlunda karaktär som har ett mörkt inre. Skildringen om henne börjar efter att hon har flytt hemifrån och blir tillfångatagen och dömd till döden. Riktigt snabbt efter det så läsaren redan träffa Tenen, en Inkvisitor, samt Enzo, en Elitär. Jag gillade verkligen Adelina! Man visste aldrig vad som skulle hända med henne och med tanke på allt hon upplever skulle det vara ganska otroligt om någon kunde gissa allt som hände! Gillade helt klart hur Lu har gjort Adelinas karaktär, och visar så många sidor av henne.

Det jag verkligen gillade med Den unga Eliten var Adelina och världsuppbyggnaden, som känns riktigt unik även om den innehåller vissa element man kan hitta i andra böcker. Lu har med den här boken verkligen blivit en av mina favoritförfattare!

Riktigt förväntansfull för uppföljaren, The Rose Society, som ska komma ut senare under hösten i år! Handlingen kan ta vilken riktning som helst nu och jag hoppas verkligen på att den kommer förvånad mig lika mycket som Den unga Eliten.

Den här boken är helt klart en av mina favoriter i år! Rekommenderas varmt!


Det bästa med boken: Adelina och miljön
Vad jag blev besviken på: Inget!

Andra delar serien:
1, The Young Elites (sv. Den unga Eliten)
2, The Rose Society
3, Untitled

Tack till Modernista för recensionsexemplar!

7 kommentarer: