måndag 16 juli 2012

Debt of Bones - Terry Goodkind


Titel: Debt of Bones (novell)
Författare: Terry Goodkind
Serie: Sword of Truth
Sidantal: 112
Förlag: Orion Publishing Group
År: 1998

Övriga fakta
Prequel till Wizard´s First Rule, den första boken i Sanningens Svärd-serien.

Handling
Under det stora kriget kämpade länderna D´Hara och Midland mot varandra med alla medel - infanteri, fotsoldater och magiker kämpade för sina liv. Men det var Abby som skulle komma att besluta om D´Harerna eller Midland invånare skulle vinna, trots att det beslutet skulle kunna komma att kosta henne det hon älskar mest...

Bedömning

Jag har haft Debt of Bones under en längre tid nu, men det var inte förrän nyligen som jag verkligen läste den. Det var omslaget som fångade mitt intresse, men att läsa en prequel var inte riktigt i min stil. Trots det så fick den följa med hem, eftersom jag gärna ville veta hela berättelsen i Sanniningens Svärd. 
Speciellt om man redan har läst ut hela serien, så vill man ju gärna fortsätta med spin-offs eller noveller i samma värld. Det tycker jag ger en bredare bild och det bidrar till att ge mer perspektiv, speciellt om det är en fatasybok. 

Boken tar en tillbaka till tiden då gränserna mellan D´Hara, Midland och Västland inte fanns, och kriget var i full gång. Man får uppleva alla problemen som fanns under kriget, alla komflikter och orsaker som nämn i de senare böckerna förklaras i denna novell.

En stor skillnad mellan denna och senare böckerna är att Debt of Bones bara berättas från en persons synvinkel, Abbys - i senare böcker skiftar Goodkind mellan olika personer. Dessutom är Abby bara en normal människa, men en person med tydliga mål och viljan att genomför dem. Men hon slits mellan kärlek och plikt, med hot mot hennes familj över huvudet.
Jag fick snabbt känslor för Abby, hon var bara en vanlig kvinna utan speciella krafter och var beroende av Förste Trollkarlen Zeddicus Zu'l Zoranders - Zedd - hjälp för att rädda hennes by från D'Harerna. Man verkligen känner med henne: hennes förtvivlan, hopp och glädje. Just för detta blev hon snabbt min favoritkaraktär, med Zedd på andra plats.

Goodkind skildrar Abby på ett väldigt trovärdig sätt som gör att läsaren inte kan låta bli att ryckas med, och det gäller från början till slut. Abby skulle gå genom eld och vatten för dem hon älskade, och även de som har behandlat henne som en utsätt under hela hennes liv. Hon är osjälvisk och lojal, men samtidigt envis och smart.

Överlagt sett var boken väldigt bra och känslomässig, men efter ett tag börjar man kunna förutspå hur Goodkind lägger upp saker. Även om det är väldigt bra gjort och alla lösningar är olika kan konceptet bli lite uttröttade efter ett tag. Så att ta en paus mellan varje bok och läsa lite annat kan vara att föredra.

Bästa Scen: slutet
Favoritkaraktär: Abby
Citat: It is said that the daugther of a sorceress is a daugther to all sorceress.

Betyg

Handling 5/5
Omslag 5/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar