onsdag 17 april 2019

King of Scars - Leigh Bardugo

King of Scars av Leigh Bardugo
Serie: Nikolai Duology #1
Sidantal: 527
Utgiven: 2019
Förlag: Orion Children's Book
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

Obs! Spoiler från de tidigare serierna av Leigh Bardugo!

IMG_3471

King of Scars är den första boken i en duologi om Nikolai som vi träffade för första gången i Siege and Storm. Nu när Ravka är fri the Darkling har Nikolai tagit tronen och kämpar för att landet ska resa sig efter kriget och inte bli övertaget av något av sina grannländer. Men samtidigt kämpar Nikolai mot ett monster inom sig som hotar att sluka honom.

När jag läste Bardugos första bok, Shadow and Bone, blev jag inte stormförtjust. Jag gillade världen och så men inte så mycket av karaktärerna. Sedan när hon kom till Stockholm läste jag faktiskt både Siege and Storm och Six of Crows och blev fast! Då blev det främst karaktärerna jag föll för och det håller i sig ända till King of Scars.

Jag älskar att få återse så många karaktär från tidigare böcker och följa de politiska intrigerna som är i spel. Dock hade jag glömt en del som hände i de tidigare serierna vilket skapade lite förvirring över några detaljer i boken, men jag är en sådan läsare som kan acceptera sådant och tänka "men jag läser om de tidigare serierna så löser det sig!". Det var inget större problem i längden då saker fick sin förklaring.

Boken är skriven från flera synvinklar, vilka främst är Nikolai, Zoya, Nina och Isaak. Min favorit av dessa (som dessutom hänger kvar sedan Six of Crows-serien) är Nina. I början av handlingen är Nina på ett hemligt uppdrag i Fjerda där de smugglar Grisha från landet. Hon kämpar samtidigt med förlusten av Matthias och eftereffekterna av sitt beroende av drogen parem. Det som gör att jag hela tiden fastnar för Nina är hennes personlighet, som ibland är härligt överdriven men även kan vara seriös utan att det klatschar. Samtidigt är hon smart och gör det som behöver göras, vilket jag verkligen kan beundra med tanke på allt hon gör under handlingen gång.

Mitt helhetsintryck av King of Scars går fram och tillbaka hela tiden. Var den så bra som jag upplevde att den var? Den var något långsam de första hundra sidorna då många av intrigerna och de politiska agendorna presenterades för att under sista delen vara lite snabb, medan mitten hade ett bra tempo. Jag gillar de synvinklar Bardugo skriver ifrån och de sidkaraktärer som är med. Handlingen i sig själv var bra med men jag hade gärna sett vissa saker utvecklas mer. Men i slutet är det en bra bok och uppställningen för andra boken är gjord, men önskar ändå att det här var en serie på tre böcker och inte två.


Andra delar i serien:
1. King of Scars
2. Untitled

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar