torsdag 26 april 2018

26 april: Bokfrukost hos Rabén & Sjögren

Jag är en sådan där irriterande morgonpigg person som vaknar när solen börjar gå upp. Nu när jag pluggar kvällstid har jag ofta ingen aning anledning att gå upp tidigt, men idag hade jag det - för det var min första bokfrukost för året! Rabén & Sjögren hade bjudit in för att presentera en del av vårens utgivning.


Totalt var det sju författare och illustratörer på frukosten. Några välbekanta namn och några jag har stött på förut men inte tänkt så mycket på efteråt. Lite kul att jag hade lite koll på vilka alla var.

Först ut på scenen var Henrik Fexeus, som pratade om andra boken, De ihåliga, i sin serie Den Sista Illustionen. Enligt Fexeus utspelar sig De ihåliga 10 minuter efter De förlorade. Det kommer finnas delar som utspelar sig i gamla gångar och ruiner på Riddarholmen i Stockholm. Rolig nog berättade Fexeus att han själv har krupit genom en av dessa gånger som går mellan Kammarrätten och Riddarholmskyrkan och att en kan se den genom en upphöjning ovan jord. Det är även så att han har uppdaterat texten i den första boken, vilket kommer publiceras i pocketboken som snart kommer ut.

Vidare var Chrsitina Wahldén uppe på scen med sin bok Falafelflickorna som handlar om flickan Hawa som över allt annat vill bli polis. Men eftersom hon ännu inte kan komma in på Polishögskolan startar hon en detektivbyrå för att hjälpa sin klasskompis Halima från att giftas bort med en äldre släkting.

Efter Falafelflickorna var Ellen Ekman och Elin Johansson uppe för sitt samarbete som kommer släppas i form av boken Hemma hela sommaren. De gav tillsammans ut Veckan före barnbidraget under 2016. Deras nya bok utspelar sig under sommaren (duh) med en familj som inte har råd att åka någonstans som alla. Då blir det istället safari vid vattnet på jakt efter lejon och flodhästar!


Katarina Wennstam presenterade sin nya bok Pojken under bron, som är en uppföljare till Flickan på hotellet. Den tar upp mycket om machokultur som finns bland unga killar och om synen på killar som offer. Wennstam berättade att hon är före detta (om jag uppfattade det rätt iaf) kriminalreporter och att hon inspireras av fall hon kommit i kontakt med i skrivandet av denna bok. Hon poängterade att mycket av killar psykiska ohälsa inte syns i media och att det behöver få synas mer.
     I Pojken under bron återkommer karaktären Alex Skarp som tillsammans med sina vänner Charlie och Bianca. Under en fest bråkar Alex och Charlie, vilket gör att Alex drar därifrån utan att säga något. Dagen efter nås Alex av beskedet att en kille har blivit misshandlad till döds och hon kan inte få tag på Charlie.

Välbekanta (dock inte läst något av henne ännu) Jenny Jägerfeld presenterade hennes nya bok Comedy Queen. 12-åriga Sasha bor med sin pappa efter att hennes mamma begick självmord. För att hantera sorgen bestämmer sig Sasha för att bli tvärtemot hur mamma hade varit. Ett av de sättet är att hon ska bli stå upp komiker.

Sist upp på scenen var Lisa Bjärbo som presenterade två böcker hon ger ut nu i vår. Den första är bilderboken Samtidigt i min låtsasvärld som hon gjort tillsammans med Emma AdBåge. Den visar hur vi kan tänka kring vår verklighet och vår fantasivärld. Det roliga var att detta var ett skämt mellan skaparna som sedan blev en bok.
     Bjärbos andra bok är ungdomsboken Inuti huvudet är jag kul som handlar om Liv med social fobi som ska börja på ny skola i en annan del av landet.

Det är många av dessa böcker jag blev jättetaggad på att läsa direkt när författarna pratade om dem! De böckerna jag är mest sugen på är Samtidigt i min låtsasvärld av Lisa Bjärbo och Emma Adbåge, Hemma hela sommaren av Ellen Ekman och Elin Johansson, Comedy Queen av Jenny Jägerfeld samt Pojken under bron av Katarina Wennstam.

Fångade några av dessa böcker er uppmärksamhet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar