onsdag 28 september 2016

Stars Above

Stars Above av Marissa Meyer
Serie: The Lunar Chronicles #4.5
Sidantal: 400
Utgiven: 2016
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

Obs! Se upp för spoilers från tidigare delar i serien!


IMG_2608

Jag har tidigare läst några av dessa noveller, men eftersom jag vill skriva en hel recension på dem så läste jag om dem. Kan vara så att mina känslor för dem har ändrats med tiden, men om så är fallet kommer jag låta de tidigare betygen/omdömena ligga kvar.

The Keeper
Den här novellen utspelar sig innan Cinder och handlar om hur Michelle, Scarlets farmor, tar hand Cinder efter hennes olycka. The Keeper utspelar sig mellan Michelle och Scarlets PoV och ger en rätt så bra bakgrund till hur det var när Cinder var skadad. Jag tyckte det var intressant att läsa om Michelle, speciellt eftersom hon inte syns så mycket i böckerna (utöver Scarlet, vilket var hjärtekrossande!) och jag tyckte mycket om hennes karaktär. Det går att se vart Scarlet har fått vissa av sina karaktärsdrag ifrån.

Glitches
Cinder har vaknat upp efter olyckan och är på väg med Garan mot sitt nya hem i New Beijing. Där möter hon sin nya fosterfamilj - komplett med styvmor och två styvsystrar. Det som verkligen griper tag i mig i den här novellen är Cinders upplevelser och Meyers beskrivningar då hon möter Linh-familjen.

The Queen´s Army
Den här novellen handlar om Ze´ev innan Scarlet börjar. Här får vi en introduktion till drottning Levanas modifierade soldater och hur deras "uppväxt" ser ut. Obehaglig som bara den pga otäckt att läsa om genmodifierade varelser som utnyttjas som soldater i Levanas makt.

Carswell´s Guide to Being Lucky
Lilla Carwell Throne är så bedårande. På något sätt älskade jag att den här novellen helt enkelt bara handlade om honom under ett kort kapitel i hans liv. Den gav tillräckligt många detaljer för att jag enkelt skulle kunna föreställa mig hur Carswell växte från en pojke som spelar om pengar och charmar sig genom skolan till den kapten han är som vuxen. Helt klart en av mina favoritnoveller i boken!

After Sunshine Passes By
Varför måste Meyer utsätta sina karaktär för så mycket hemska saker? Det enda jag vill göra efter att ha läst After Sunshine Passes By som handlar om lilla Cress är att krama om henne!

The Princess and the Guard
En kort berättelse om Winter och Jacin när de växer upp i det kungliga palatset på Luna. Har i stort sett bara tre saker att säga om den här. Ett, Winter är utan tvekan en av mina all-time favoritkaraktärer. Två, hon och Jacin i öppningsscenen till berättelsen är så himla fin. Och en väldigt stor kontrast till hur den slutade. Tre, Levana är en hemsk hemsk hemsk person!!!

The Little Android
En omtolkning på Den lilla sjöjungfrun, den mer klassiska versionen gissar jag. Det här är nog den sorgligaste novellen i boken och jag blir så ledsen för Stars skull.

The Mechanic
Det första mötet mellan Kai och Cinder, utspelad från Kais PoV. Jag älskar att läsa om första möten, speciellt när båda perspektiven finns tillgängliga. Det blir så roligt att läsa dem sida vid sida då och se vad de olika karaktärerna tänker om varandra. Meyer gör här ett riktigt bra jobb med Cinder och Kais första möte!

Something Old, Something New
Och den här novellsamling slutar med ett bröllop, vilket jag tyckte var riktigt mysigt. Det var så fint att läsa den här epilogen och hur alla har haft det under de två åren som har gått. Något jag också märkte var att även om de har vuxit och utvecklats så mycket, så är de i stort fortfarande samma personer som tidigare. Ibland kan jag tänka att personer förändras ganska mycket på kort tid, men i grunden förändras nog inte människor så mycket. Och det var det som var så fint med Something Old, Something New - att de fortfarande hade den där vänskapen mellan sig och att det märktes hur mycket de betyder för varandra. Perfekt avslut tycker jag!


Det bästa med boken: alla nya berättelser som bidrar till serien!
Vad jag blev besviken på: ...

Varför jag rekommenderar den här boken: för att den ger nya perspektiv på hela berättelsen om Cinder & Co.

Andra delar i serien:
1. Cinder
2. Scarlet
3. Cress
3.5. Fairest
4. Winter
4.5. Stars Above

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar