Sidor

fredag 1 mars 2019

Norse Mythology - Neil Gaiman

Norse Mythology av Neil Gaiman
Sidantal: 283
Utgiven: 2017
Förlag: Bloomsbury
Språk: Engelska
Betyg: 3/5 stjärnor

39339994     39339994

Nordiskt mytologi (och andra mytologier för den delen) är ett av mina favoritämnen att läsa om. Trots att det ofta är samma berättelser som återberättas gillar jag att se en författare sätta sin egen spinn på dem eller skriva dem i sin egen stil. Det är precis det som Neil Gaiman har gjort.

Norse Mythology är en samling berättelser från den nordiska mytologin (duh!). Gaiman börjar med hur universum blev till och slutar med världens undergång och hur den sedan föds på nytt. Handlingen bjuder egentligen inte på några överraskningar om du är bekant med mytologin. Men jag gillar de delar han har med och att han även ger mer detaljer kring de berättelser som i andra verk kan vara ganska ytligt skrivna.

Neil Gaiman och jag har så här långt haft ett skakigt förhållande. Vissa av hans böcker har jag älskat, verkligen hyllat till skyarna, medan andra har jag gett upp efter bara några kapitel. Det är något speciellt med hans skrivstil. Jag har inga problem att läsa kortare verk av honom (som The Sleeper and the Spindle) och jag fastnade så mycket för Norse Mythology till stor del på grund av hur han skriver. För några kanske det är kärlek vid första ord, men för egen del har vi varit tvungna att strosa långsamt fram.

Varje gång jag läser något från den nordiska mytologin och Loke/Loki är med får jag en klump i magen. Han är utom tvekan en komplicerad karaktär och det fortsätter till dagens samhälle, men i ursprungsberättelserna är Loki inte en trevlig figur. Däremot är han en av mina favoritfigurer från mytologin och jag gillar hur han har utvecklats. Jag ser honom mer som en komplicerad karaktär än ond.

Med Norse Mythology har Gaiman klättrat några steg högre upp på min lista över favoritförfattare. Han skriver på ett magiskt sätt som kräver sin tid att läsa och det är härligt att kunna sakta ner och njuta av en bok.


Andra böcker av författaren:
Crazy Hair
The Sleeper and the Spindle
Good Omens (tillsammans med Terry Prachett)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar