lördag 10 februari 2018

Lässvacka - läsarens största fiende?

Vi har alla haft den eller hört om den - den fruktade lässvackan som förstör vår läsglädje och får oss att känna hopplöshet. Dramatisk inledning? Kanske. Men jag kände att den passade ämnet eftersom att när jag själv drabbas av lässvacka känner jag mig på just det viset.

För er som inte känner igen termen, lässvacka (eller lässlump, "reading slump" på engelska) innebär i grunden att du hamnar i en "svacka" där du har en minskad lust att läsa eller inte känner någon överhuvudtaget. Du kan gå från att läsa ut en bok per dag till att inte ens snegla mot din påbörjade bok en annan dag. Det kan vara att du fortfarande läser, men inte alls i samma takt som tidigare.

Min erfarenhet med lässvackor är att de ofta ser olika ut, men att de förr eller senare kommer i någon form. Ofta har det berott på någon typ av stress i livet för min del.
   Den värsta svackan jag har haft var så sent som i december, då jag jobbade udda timmar och pluggade dagtid samtidigt. Sömnen blev bristande och den energi jag hade gick till sådant jag måste göra, inte det jag ville göra. Trots att jag provade att lyssna på ljudböcker under den tiden, tyckte min hjärna att det tog för lång tid, vilket gjorde att jag bytte till att lyssna på musik och poddar - som min hjärna kunde hantera.


IMG_2917

Under mina två första år som bokbloggare (2012-2014) rullade min läsning på som smort. Jag var relativt sysslolös och spenderade min tid med att läsa, blogga och hänga på olika bibliotek. Jag bokstavligen andades läsning och skrivning, vilket jag tror var anledningen till varför det gick så bra med läsningen då. Men till slut knackade världen utanför på dörren och jag började i skolan igen 2015.
   Läsningen blev såklart lidande då jag 10h per dag hade annat att göra. Men det var också i denna veva som jag började lära mig hitta de där små ställena där jag hade tid över att läsa. När jag pendlade eller hade tid över på lunchen plockade jag upp en bok och läste. Det var även under denna tid som jag började läsa seriealbum, vilket passade bra eftersom jag ofta var trött och inte orkade läsa länge på kvällarna.
 
Vad är summan av kardemumman av detta då? Med tillräckligt många lässvackor kan jag nu avgöra när jag behöver ta det lugnt med läsandet för att inte känna den där uppgivna känslan av läslöshet. Jag vet hur jag kan variera min läsning för att hålla igång mitt läsflow. Men jag har också lärt mig att det kan vara bra att ta en paus från läsningen ibland när det är för mycket i livet.


IMG_2934


Mina bästa tips för att komma ur en lässvacka:

  1. Stressa inte för mycket över svackan eller tvinga dig själv till läsning. Att tvinga sig själv att läsa är bland det värsta som finns och förstör bara läslusten mer. Låt det ta den tid det tar att komma ur svackan.
  2. Ha alltid en bok med dig när du åker hemifrån. Om det kommer ett ögonblick då du inte har något att göra - lägg undan mobilen och slå upp boken. Det kanske bara handlar om tio minuter, men se de minuterna som en seger. 
  3. Ibland kan det passa att läsa om en favoritbok. Inga överraskningar eller farhågor om du kommer gilla bok eller inte, utan ett glatt återseende av välbekanta karaktärer.
  4. Om du inte hittar det där inre lugnet för att kunna läsa en bok, prova att ta en paus från tjocka böcker och lek med andra bokformat. Kanske det är dags att lyssna på en ljudbok? De är helt perfekta att kombinera med lugna promenader. Noveller och seriealbum tar båda kortare tid att läsa och kan kännas som rena semestern. Det är också rätt härligt att under en svacka känna den där glädjen med att läsa ut något, även om det "bara" är en novell eller seriealbum. 
  5. Bestäm dig medvetet för att du under en tid inte ska läsa något överhuvudtaget. Kan låta lite konstigt, men det var en period då jag provade det. Istället för att läsa umgicks jag mycket med vänner, kollade på tv-serier och filmer, tränade, etc. Jag jobbade även under tiden med att peppa mig själv med att snegla på böckerna på bibliotek och läsa om handlingen på mina egna böcker hemma. På det viset dog inte intresset för läsningen och när datumet kom då jag kunde börja läsa igen, plockade jag upp en bok med glädje. 
  6. Testa att prata med någon som kan förstå. Det kan vara irl eller via nätet. Finns flera grupper och communityn (communities? communitys?) online där du kan skriva av dig och få respons. En kort pratstund med din lokala bibliotekarie kan säkert också ge lite tröst. 
  7. Prova att gå till bokrelaterade platser och event. Vi har alla tillgång till bibliotek och det finns inget bättre ibland än att bara kolla in en massa nya böcker eller skapa nya bekantskaper med äldre böcker. Att även prata och umgås med andra läsare och bokälskare kan göra underverk. 

Har ni några fler tips för att ta sig ur en lässvacka? Berätta gärna i kommentarerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar